Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Binlerce kadın, genç ve engellinin hayatı nasıl değişecek?

Peki çarpan etkisiyle sanıldığından çok daha büyük etki yaratan Sabancı Vakfı'nın desteklediği projeler bu yıl hangileri?
Kısaca onlardan da söz edeyim. Vakıf Habitat İçin Gençlik Derneği'nin Toplumsal Hayata Etkin Katılım İçin Yerel Demokrasi Akademileri isimli projesine 279 bin lira hibede bulundu. Dernek, 8 ilde, 48 eğitmeni ve 600 meclis üyesini eğitecek. Türkiye'de Kent Konseyleri Meclisleri için örnek bir model oluşturacak.
İkinci proje Güneydoğu Özel Eğitim Kurumları Derneği'ne ait. Erken Çocukluk Özel Eğitim Hizmetlerinin Yaygınlaştırılması isimli projeye 176 bin lira bütçe ayrılmış. Hedef grup kadın, genç ve engelli. Proje Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep'de 180 Kız Meslek Lisesi mezununun eğitimini de kapsıyor.

Hedef cuma namazları
İlk yazıda yazdığım Çocuk Gelinler: Yıkıcı Gelenekler ve Ataerkil Sosyal Mirasın Mağdurları isimli projeyi Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği yapıyor. Vakıf da 268 bin lira ile bu projeyi destekliyor. Bu arada Çocuk Gelinler ile ilgili proje Cumhurbaşkanlığı'nın da desteğini alınca müthiş seviniyorum. Dernek farkındalık yaratmak için 54 ilde 20 bin kadına bu konuda hazırlanmış fimlerle ulaşmayı hedefliyor. Erken evlilik haritası da bu projeyle çıkartılacakmış. Ayrıca bir araştırmaya göre Türkiye'de Cuma namazına 23 milyon erkek gidiyormuş. Projede çocuk gelinler konusunun bu Cuma namazlarında hutbeyle işlenmesi de yer alıyor!
Bir diğer proje 'Katılımda Engel Yok' ismiyle Türkiye Gençlik Federasyonu'na ait. 237 bin liralık bütçesi var. Projeyi anlatırken öğreniyoruz ki Türkiye'de 400 bin işitme engelli var ama ne yazık ki onaylanmış bir dil yok. İşitme engellileri hayata katmayı amaçlayan projede 40 uzmanı işaret dili eğitimi alacakmış.
Son proje ise Mine Narin'in kurduğu Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı'nın Kaynaştırma/Bütünleştirmenin etkinliğini Artırmak için Politika ve Uygulama Önerileri isimli çalışması. 240 bin lira ayrılmış. Otizmde yapılacak çok şey olduğunu biliyorum, projenin yapılacakları bir ucundan tutması sevindirici.
Vakfın yaptığı bir çok projeyi yerinde takip etmiş bir gazeteci olarak şunu gördüm. Göle atılan bir taşın yarattığı dalgalar tahminlerin ötesine gidiyor. Sabancı da aynı şeyi söylüyor. Ayrılan bütçe cüzi görünebilir gözünüze ama çarpan etkisiyle yarattıkları müthiş. O yüzden takdir ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA