Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

'Sessiz yığınların sesi olun'

ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinin perde arkası şöyle gelişti:

* "(Uluslararası toplumun beklentisi ile ilgili) Bir süre önce gazeteciler bana, 'Yeni ABD yönetimi ve Başkan Obama'dan beklentiniz nedir?' diye sordu. Ben de onlara, "Sayın Başkan Obama'nın dünyadaki kimsesizlerin kimsesi, sahibi ve sessiz yığınların sesi olmasını bekliyorum' demiştim. Bu dileğimi bir kez de size aktarıyorum. Seçimi kazandığınız gün yaptığınız konuşma tüm dünyada çok pozitif etki yarattı. Özellikle barış ve diyalog mesajlarınızın çok etkili ve yerinde olduğunu belirtmeliyim."

* "(Ortadoğu ile ilgili) Gazze'de yaşanan olaylar, büyük bir trajedi, bize göre kıyım. Türkiye'nin insani reflekslerini ve bölge barışı için gösterdiği duyarlılığı tüm dünyaya ilan ettim. İsrail ve Suriye arasındaki görüşmelerde her iki ülkenin de arabuluculuk teklif ettiği tek ülkeyiz. Ancak, arabuluculuk sürerken Gazze'ye saldırılar bizde ciddi hayal kırıklığı yarattı."

* "(Soykırım tasarısı) Bu tasarı, iki ülke ilişkilerini zedeleyecek bir girişimdir. Türkiye, Ermenistan ile arasındaki sorunların çözümü için çok aktif diplomasi yürütüyor.Bize göre, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinde bir sorun yok. Ama, Ermeni diasporası bu ilişkilerin düzelmemesi için çalışıyor. ABD yönetimi, bu hususu dikkate almalı."

OBAMA'DAN ERDOĞAN'A:

*
"Türkiye'nin bölgedeki liderliğini çok önemsiyoruz. Ayrıca, sizin kişisel olarak liderliğinizin ve çabalarınızın da bilincindeyiz. Umuyoruz ki Türkiye, tekrar arabuluculuk misyonunu üstlenir. Suriye-İsrail ve bölge sorunlarının çözümü konusunda Türkiye'nin önemini iyi biliyoruz."

* "Türkiye'nin Ermenistan'la ilişkileri düzeltmek için ilk girişimi başlatmasını ve sorunların çözümüne öncülük etmesini takdirle karşılıyorum. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi, ABD yönetimi üzerindeki baskıyı azaltacak önemli bir unsur. Ayrıca, Türkiye'nin hassasiyetlerini önemsiyoruz" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA