Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Bireysel başvuru!

Anayasa değişikliği sonrasında, Anayasa Mahkemesi'ni yeniden inşa eden yasa tasarısı artık TBMM gündeminde. Bazı bölümlerini neredeyse bizzat Başkan Haşim Kılıç'ın kaleme aldığı izlenimi de uyandıran 80 madde içindeki bir bölüme odaklanmak zorundayız; "Bireysel başvuru!"
Anayasada teminat altına alınan, hak ve özgürlüklerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü marifetiyle ihlal edildiğini iddia eden kişiler Anayasa Mahkemesi'nde hak arayabilecekler. Buradaki iki kritik yön ön plana çıkıyor:
1- Bireysel başvuru konusunda vatandaşların eğitilmesi. Bu amaçla, yasal düzenlemenin Meclis'teki müzakereleri sırasında, ikincil mevzuatın da eşzamanlı olarak kamuoyuna açıklanması yararlı olabilir. Bireysel başvurunun sınırları ve verilebilecek kararların olası sonuçlarının anlaşılması için bugünden harekete geçilebilir.
2- Anayasa Mahkemesi'nin, kurumsal açıdan "yüksek mahkeme" konumuna taşındığı söylenebilir. Temel hak ve özgürlüklerle ilinti de olsa adli yargının verdiği kararın veya bir idari işlemin ortadan kaldırılması yetkisi, uygulamada çekişme yaratabilir. Bunun için yargı alanındaki paydaşların düzenli biçimde ve özel gündemle bir araya gelmesi sağlanabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA