Geçtiğimiz hafta 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan Antonov 26 kargo uçağının düşmesiyle ilgili tartışmalar hâlâ devam ediyor. Kaza ile ilgili olarak ortada yığınla soru işareti var. Ancak biz üç noktaya takıldık. Öncelikle "5. Trafik Hakkı'' meselesine odaklanacağız,
Diyeceksiniz ki: "Nedir bu 5. Trafik Hakkı?'' Çok basit anlatımıyla " Bir ülkeden bir başka bir ülkeye yapılacak olan ticari uçuşların tescilli havayolu şirketleri uçaklarıyla gerçekleştirilmesidir.''
Yani Türkiye'den Irak'a, Irak'tan Türkiye'ye yapılan uçuşların Türkiye ve Irak Devletleri'ne kayıtlı havayolu şirketleriyle uçuş yapması hakkıdır. Oysa düşen uçak Moldava uyruklu bir uçak. Kendi sefer seyir ve çağrı adıyla uçuş yapıyor. İşin özü bir yıldır Adana'dan Bağdat'a yapılan bu uçuşlar 5. Trafik Hakkı'nın ihlali anlamına geliyor. Nasıl oluyor da uçan kuştan haberi olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bu durumu göremiyor?
Küçük sinek mide bulandırır... Acaba çok özel durumlarda verilen 5. Trafik Hakkı birilerine mi verildi? Eğer verildiyse bizim niye haberimiz yok? Açıklama bekliyoruz!!!