Türkiye'nin en iyi haber sitesi

MELİHA OKUR

Topbaş, Novelli'ye ne önerdi?

Küreselleşme yolculuğuna 'Medeniyetler çatışması!' teziyle çıktık. 'Medeniyetler ittifakı!' ile yürüyüş sürüyor. Tezin göbeğindeki laik ve Müslüman ülke Türkiye, sürekli sınavda. Kültürel zenginliğini anlatmaya çalışıyor. Bana göre 'Louvre Koleksiyonu'ndan başyapıtlarla islam sanatının üç başkenti, İstanbul, İsfahan Delhi' sergisi bunun en iyi örneği. Sakıp Sabancı Müzesi, böyle bir sergiyi açmak için Louvre Müzesi ile işbirliği yaptı. Osmanlı, İran Safevi ve Hint-Baburi imparatorluklarına ait çok özel 218 parça eser sergileniyor. Sergiyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül açtı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, rahmetli Sakıp Sabancı'nın eşi Türkan Sabancı ile Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı ve eşi, Gül ailesine özel bir ilgi gösterdiler.
Ben ise Türkiye'ye çıkarma yapan Fransa Dış Ticaret Bakanı Herve Novelli'ye takıldım. Serginin açılışına geldi. İki ülke arasında bahar havası estirmek istedi.
Ama nafile!
Çünkü kendi Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin tavrı Türk kamuoyunu rahatsız ediyor. Fransa, Türkiye'de para kaybediyor. Savunma sanayisi başta olmak üzere pek çok alanda ihale alamıyor.
Bakan Novelli, birlikte geldiği 40 işadamıyla harıl harıl dolaştı, gitmediği kurum ve şehir kalmadı! İlk görüşmeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle yaptı. Serginin açılışında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a rastlayınca, "Fransızlar ne istiyor?" diye sorduk. Topbaş, "Ulaştırma, su, finans, nükleer ve doğalgaz konularıyla ilgileniyorlar" dedi.
Sonuçta İstanbul Büyükşehir Belediyesi büyük bir holding. Yakında İGDAŞ özelleşecek. Arkasından diğer şirketler devreye girecek. Öyle ya, farklı işbirlikleri gündeme gelemez mi?
Başkan Topbaş, ayaküstü bakan Novelli'ye getirdiği öneriyi anlattı:
"Bende 23 şirket var. Gelin, ortak bir şirket kuralım. Birlikte üçüncü ülkelere yatırım yapalım. Körfez ülkeleri, Afrika fark etmez, birlikte pazarlara bakalım!" İlginç degil mi?

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!
YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA