Türkiye'nin en iyi haber sitesi

MELİHA OKUR

Aracı kurumlar bindiği dalı kesiyor!

Küresel mali kriz, sermaye piyasasında önlemler almayı zorunlu kılıyor. Geç oldu ama İMKB'de yerliye yüzde 10, yabancıya sıfır vergi dönemi bitti. Ancak bu karar tek başına yeterli değil. İMKB'ye yatırımcı çekmek için öncelikle halka açık şirketlere vergi indirimi şart. Ayrıca yatırımcıya temettü ödenmesi yeniden zorunlu hale getirilmeli.
Unutmadan ekleyelim!
Kesinlikle lot altı pazarı etkinleştirilmeli. Bu sayede sıcak paracıların İMKB'de yaratacağı hasara karşı önlem alınabilir. 2001 krizinde borsadan eli boş dönen ve zarara uğrayan 500 bin yatırımcı yeniden İMKB'ye çekilebilir. Böylece güven tesis edilir.
Peki, İMKB'de piyasa aktörleri ne yapıyor? Her zaman olduğu gibi bu kez de bindikleri dalı kesmeye çalışıyor!
Dünyada finans sektöründe devlet ve özel sektörün birlikte iş yapmaya başladığı bir dönemde, "Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir" diyerek kafa karıştırıyor! Yerlisi, yabancısı fark etmez, aracı kurumlar; büyük, sağlam müşteri ve fonların önüne, küçük ve sağlam olmayan müşteri ve fonları yem gibi atıyor. Büyük ve sağlam müşteri ve fonlarla ayakta kalmaya çalışıyor.
Bu strateji mide bulandırır. Rekabeti keskinleştirir. Piyasayı iyice bozar.
SPK'nın dikkatine!

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!
YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA