Türkiye'nin en iyi haber sitesi

MELİHA OKUR

G-20 zirvesinden ne çıkacak?

G-20 deyip geçmeyin! Kurumsal yapıları bozuk, ekonomik yapıları birbirinden ayrı, 20 ülke!
Bu 20 ülke 15 Kasım'da ABD'nin mali krizinin etkilerini azaltmak için IMF ve Dünya Bankası ile bir araya geliyor. Washington'da yapılacak zirvede hem parayı hem yeni dünyayı konuşacaklar.
Konu bol.
Kur, faiz, vergiler, harcamalar, uluslararası mali kurumların bütçeleri, düzenlemeleri derken dananın kuyruğu "Ortaya, hangi ülke ne kadar para koyacak?" konusu gündeme gelince kopacak!
Türkiye'yi zirvede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek. İddia ediyoruz. Eğer bu zirvede IMF, Dünya Bankası ve dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin ihtiyaç duyduğu kaynak sağlanamazsa, finans krizi çok ciddi bir küresel siyasi krize dönüşebilir!..
Sözü uzatmayalım.
G-20 zirvesinde başta ABD, arkasından İngiltere, "Pamuk eller cebe" diyecek. Para isteyecekler. Japonya, Çin ve Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı ülkeler paraya ihtiyacı olanlara para verecek.
Suudi Arabistan bugüne kadar şirket bazında bol bol kredi veren bir ülkeydi. Devlet bazında verilecek krediler farklı sorunlara yol açar mı?
Konu çok derin!..
İngiltere akıllı bir ülke. Krizi iyi yönetiyor. Devlet kredileri konusunda ikazını yaptı; "Fon için devletler birbiriyle rekabet etmesin" diye uyarıda bulundu. Özellikle yabancı ülkelerin sermayelerini çekme konusunda önlemini aldı. Egemenlik servet fonlarını yakından takip ediyor.
ABD ise Obama'yı başkan seçti ama hâlâ problemleriyle boğuşuyor. Paraya ihtiyacı var. Örnek verelim. ABD Hazinesi üç gün boyunca 55 milyar dolar, yıl sonuna kadar 435 milyar dolar, 2009'un ilk çeyreğinde 300 milyar dolar borçlanacak. Krizin göbeğinde kim kime güvenip para verir?
İşte paranın çok değerli olduğu bu zirvede gündemin sürpriz konusu, ne IMFTürkiye ilişkileri ne o, ne bu, "faizsiz bankacılık" sistemi olacak. Finansın yeni kralı Suudi Arabistan'a dikkat!.. Finans hattı Riyad.

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!
YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA