Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Bir slogan bir çağrı

Suriye'de -artık adını koyalım- iç savaş, yaklaşık iki hafta sonra, 15 Mart'ta iki yılını dolduracak. Bu iki yılda onca girişime, onca plana, onca zirveye rağmen kan ırmağının durdurulamaması, tam tersine debisinin daha da yükselmesi bir gerçeği gözler önüne serdi; hayır, hepimizin gözünün içine soktu: Suriye'ye barış, demokrasi, özgürlüğü siyasiler ve diplomatlar değil, sadece ve sadece sivil toplumun girişimleri getirebilecek.
İşte bu gerçekten yola çıkarak, Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası İnsan Hakları Birlikleri Federasyonu, İnsan Hakları İzleme Örgütü, İnsan Hakları Euromed (Avrupa- Akdeniz) Ağı gibi saygınlığından kimsenin kuşku duyamayacağı kuruluşlar başta olmak üzere birçok sivil toplum hareketi el ele verdiler.
"Birçok sivil toplum kuruluşu" diye özetlediğim diğer örgütlerden de birkaçını sayayım: Souria Houria, Şam Deklarasyonu, Sınır Tanımayan Gazeteciler, İşkenceye Karşı Dünya Örgütü...
"Suriye İçin Beyaz Dalga" adıyla oluşturulan bu güçbirliğinin tek amacı var: Esad'ın Baas rejimine karşı başkaldırının başladığı 15 Mart'ta dünyanın her yerinde ama her yerinde kitleleri toplamak. Saati de belli: 19.00.
Her ülke, her kent kendi saat 19'unda ana meydanda toplanacak. Böylece "Saat 19" eylemi dünya turu yapmış olacak.
Etkinlikte tek slogan kullanılacak: "Stop".
Herkes bir beyaz bez parçasına, bir kartona, bir kâğıda "Stop" yazacak ve meydandaki yerini alacak.
Her ülkede, her kentte yarım saat olarak planlanan Esad'a bu küresel meydan okumanın Şam'daki vicdanı sağır sultan tarafından daha güçlü duyulmasını sağlamak için her ülkedeki gösterilerin, o ülkedeki TV kanalları tarafından canlı olarak yayınlanması için çaba harcanıyor.
Avrupa'nın pek çok ülkesinde ve ABD'de birçok kanal destek vaadinde bulundular bile.


***
Girişimin bir hedefi daha var: 15 Mart'a kadar da küçük etkinliklerle kamuoyu oluşturabilmek. Bu çerçevede 1 Mart'tan itibaren Avrupa'nın birçok televizyon kanalında ikişer dakikalık "Belgeseller" dönmeye başladı. Belgesel? Suriye'deki iç savaştan görüntüler. Bizzat Suriyeliler tarafından çekilmiş ölümler, infazlar, dehşet görüntüleri.
Ayrıca birkaç internet sitesi de oluşturuldu. Suriye trajedisine seyirci kalmayan herkes elindeki "Stop" sloganı yazılı kartonla, kâğıtla, beyaz bezle fotoğrafını çekip sitelere gönderebiliyor. Böylece küresel bir "Stop" mozaiği oluşturuluyor.
***
Söz konusu internet sitelerinin adreslerini de vereyim.
Ana mecra: http://www.vagueblanchepourlasyrie. org
Diğer linkler:
http://www.facebook.com/ pages/Vague-Blanche-pour-la- Syrie/148989415227675
http://www.vagueblanchepourlasyrie. org/category/actualites/
http://www.facebook.com/ Actionsyrie?fref=ts
***
Şam'a sesini en gür Anadolu duyurabilir. Güneydoğu'dan Şam topu topu 1.5-2 saat.
Haydi Türkiye'nin vicdanlı ve dinamik sivil toplum kuruluşları ve sivil toplum önderleri; Esad'a karşı bu küresel "Stop" korosunda siz de hak ettiğiniz yeri alın.
"Suriye İçin Beyaz Dalga" hareketindeki gelişmeleri düzenli olarak aktaracağım. Ve önümüzdeki hafta yazılarımı Suriye'deki sessiz kurbanlardan birkaçına ayıracağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA