Peygamber Efendimiz (sav) ;Hz Ali' a hastalandığında ısrarla telbine çorbasıni içmeyi tavsiye etmiştir. Telbine çorbası arpa unundan yapılan bir çorbadır. Arpa ; A, K, E, C, B1, B2, B6 vitamini, kalsiyum, demir, selenyum, magnezyum, bakır, çinko, aminoasitler ve antioksidanlar açısından zengin bir tahıldır. Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz(Sav)'ın en fazla tükettiği yiyecek arpa ekmeğiydi. Tıbbın kurucusu olarak bilinen Hipokrat arpa suyunda on haslet bulunduğunu ve ağır hastalıklara en hızlı etki eden gıda olduğunu söylemiştir.
ARPANIN FAYDALARI
SÜTLÜ (TATLI) TELBİNE ÇORBASI
Malzemeler:
6 su bardağı günlük süt
1 su bardağı arpa unu
Yarım çay bardağı bal arzuya göre arttırabilir
1 tatlı kaşığı toz zencefil
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
6 su bardağı sütü tencereye koyun ,içine arpa unu ,zencefil ve zeytinyağını ekleyin çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın ve tencereyi ocağa alın ve pişirin.Pişince tencere ocaktan alınır ve bal eklenerek karıştırılır ve servis edilir.
TUZLU TELBİNE ÇORBASI
Malzemeler:
1 litre su
2-3 yemek kaşığı arpa unu
Yarım tatlı kaşığı kaya tuzu
4 tane yeşil soğan (evde olan her mevsim sebzesi olur)
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
2 diş sarımsak rendeleyin
Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 tatlı kaşığı tane çörek otu
Yapılışı:
1 litre su tencereye koyulur ,arpa unu,zeytin yağı,kaya tuzu eklenir ve iyice karıştırılır ve ocağa alınır.Daha sonra sarımsak ,çörek otu,zerdeçal eklenir.Kaynamaya başlayınca ocak kısılır 5-10 dk kısık ateşte tutulur .Soğan,dereotu,maydanoz yıkanır küçük küçük doğranır çorbaya eklenir ve ocak kapatılır.