MALZEMELER:
25 adet yeşil ceviz
Yarım kilo toz şeker
1 bardak su
1 yemek kaşığı limon suyu
5 adet karanfil
Kireç kaymağı için:
250 gram sönmemiş kireç
5 litre su
YAPILIŞI:
1. Yeşil cevizlerin kabuklarını güzelce sıyırın ve içerisine su doldurun. Bir hafta boyunca her gün, günde iki defa cevizlerin suyunu değiştirerek su içerisinde bekletin. Bu sayede cevizler yumuşayacak ve acısı gidecektir.
2. Derin bir kase içerisine 5 litre suyu dökün ve içerisine sönmemiş kireci ilave ederek karıştırın ve dinlenmeye bırakın.
3. Bir gece boyunca dinlenen kireç dibe çökecek ve kireç kaymağı ertesi gün hazır hale gelecektir.
4. Kireç suyu hazır olunca, bir hafta suda bekleyen yeşil cevizleri içerisine dökün ve bir gün beklemeye alın.
5. Bir gün boyunca kireç suyunda bekleyen yeşil cevizleri ardından güzelce yıkayın.
6. Kaynamış suyun içerisine yeşil cevizleri attıktan sonra beş dakika boyunca kaynamaya bırakın. Ardından suyu süzün ve cevizleri soğuk suda yıkayın. Bu işlemi üç defa tekrar edin.
7. En son yeşil cevizleri yarım saat daha kaynattıktan sonra reçel pişirmeye hazır hale gelecektir.
8. Reçel tenceresine bir bardak su ve toz şekeri alın. Kaynayana kadar şerbeti karıştırın.
9. Reçel şerbeti hazır kıvama gelince içerisine yeşil cevizleri ilave edin. Reçeliniz kaynarken karanfilleri de içerisine ilave edin.
10. Reçeliniz kıvama gelince içerisine limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynatarak ocaktan alın.
11. Kepçe ile reçeli kavanoza dökün ve kavanozun ağzını kapatarak ters çevirin.
13. Büyük bir zahmetle hazırlamış olduğunuz yeşil ceviz reçelini 12 saat sonra serin, nemsiz ve karanlık bir ortama alarak muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.