MALZEMELER:
Yarım kilo balkabağı
4 su bardağı toz şeker
5 bardak su
Yarım limon
150 gram sönmemiş kireç
YAPILIŞI:
1. Öncelikle işe kireç kaymağını hazırlamakla başlayın. Satın aldığınız sönmemiş kirecin içerisine 2 buçuk litre soğuk su ilave edin ve karıştırdıktan sonra beklemeye alın.
2. 3 saat boyunca bekleyen kirecin üzerinde biriken köpüğü alın ve suyunu dikkatlice süzün.
3. Balkabağının üst kısmını keserek dilimlere ayırın ve kabuklarını kesin.
4. Balkabağının içerisinden çekirdekli kısmını temizledikten sonra istediğiniz büyüklükte küp şeklinde doğrayın.
5. Doğranmış balkabağı dilimlerini kireç suyu içerisinde yaklaşık dört saat bekletin.
6. 4 saat bitiminde kabakları bol suda güzelce yıkayın.
7. Reçel tenceresine su ve şekeri koyun. Şerbet kıvamını alana kadar orta ateşte kaynatın.
Kireçli suda bekleyen ve güzelce yıkanan balkabaklarını şerbetin içerisine ilave edin ve kaynatmaya devam edin.
8. Reçel kıvamına gelince içerisine limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynattıktan sonra ocağın altını söndürün.
9. Reçelinizi ocaktan alınca kavanozun içerisine doldurun ve kaynamış suda bekleyen kabakla ağzını kapatarak kavanozu ters çevirin.
Mutfağınızda el emeğinizle hazırlamış olduğunuz balkabağı reçelini serin, karanlık ve kuru bir ortamda muhafaza etmeye özen gösterin. Afiyet olsun.