Bu su canlısını satan pazarcı Ahmet Ertaş (28), tarakları sudan kendisinin çıkarttığını söyledi. Tarakların ocak mart ayları arasında çıkarıldığını belirten Ertaş, ''Diğer aylar yumurtalama dönemi. Kabuğunun içerisinde yumurta bulunuyor. Bu nedenle sadece bu dönemde avlıyoruz. Denizde bol miktarda bulunan bir canlı. Sadece ben günde ortalama bin 500 tane çıkartıyorum'' dedi.
Pek bilinen bir tür olmayan deniz taraklarının daha çok içkili lokantalarda meze olarak kullanıldığını anlatan Ertaş, ''Denizin sığ yerlerinde avlıyoruz. Mezenin yanı sıra salatada, pilavda, her türlü yemekte de kullanılabiliyor. Protein bakımından da çok zengin. Bunlar oldukça uzun bir süre yaşayabiliyorlar. Ancak fiyatı o kadar da çok değil. Tanesini 10 kuruştan satıyoruz'' diye konuştu.
DENİZ TARAKLARI
Yüksek besin değeri ile insan sağlığına olumlu katkıları bulunan deniz tarakları, hem pişirilerek, hem de çiğ o tüketilebiliyor. Tırmık ya da elle toplanan bu deniz canlıları, Türkiye'deki tüm denizlerinde bulunmasına rağmen, geleneksel mutfağımızda yer almadığı için halk tarafından pek bilinmiyor. Haşlanmış, kızartılmış, dumanlanmış, çeşitli soslarla tatlandırılmış pek çok servis çeşidi bulunuyor.
Safranlı kızartmasından, sarımsaklı ve zencefilli uygulamalara, hatta pudingli tatlı çeşitlerine kadar mutfak şeflerinin menülerinde yer alan deniz taraklarının etinin, su, protein, yağ, glikojen ve kül içerdiği belirtiliyor. Ayrıca, yağ ve şeker oranı düşük, ancak protein miktarı yüksek olduğu için şeker ve damar hastalıklarına iyi geliyor.