SABAH’IN yaptığı sucuk analizi, büyük yankı uyandırdı. Birçok okur gazetemize telefon ederek kendilerini tükettikleri sucuklar konusunda bilgilendirdiğimiz için teşekkür etti.\n\nSABAH’ın Pieldner Enstitüsü’ne analiz ettirdiği 6 sucuk markası, farklı sonuçlar aldı. Bazısında yağ oranı, bazısında ise kalsiyumu yüksek çıktı. Bir diğerinde soya var, bir diğerinde yok. Markalar olduğu gibi, sucuklar da birbirinden hayli farklı.\n\n
KIYASLAMA YAPILMADI\n\nHATTA aynı yerde üretilmiş olsalar dahi, farklı sonuçlar, farklı lezzetler ortaya çıktı. SABAH araştırmasında, paketleme, ambalaj, dış görünüm gibi insan sağlığını doğrudan ilgilendirmeyen konuları bu test haberlerinin dışında tuttu. Sonuç değerlendirmesinde, sadece önemli unsurlar ele alındı. SABAH, burada bir kıyaslama yapmadığı gibi, farklı üreticilerin farklı kalitede ve farklı fiyattaki ürünleri analiz ettirdi. Genel olarak görünen şu ki, hiçbir markanın sucuğu, halk sağlığını tehdit etmiyor. Hiçbir sucukta domuz eti tespit edilmediği gibi, hiçbirinde atık et de kullanılmamış.\n\n
Atık et ve soya neden kullanılır?\n\n
\n\nGıda uzmanları, atık etin maliyeti düşürmek için kullanıldığını söylüyor. Soya ise genelde protein miktarını arttırmak için kullanılıyor. Ancak soya kullanıldıkça ette sucuk karakteri kayboluyor. Kızardığında sucuk, suyunu kaybediyor. Soğuduğu zaman ise çok sert oluyor. Uzmanlara göre “Soya kullanılması, eti lastik gibi yapar. Soğudukça sucuk yenilemez olur”. Uzmanlar bu nedenle, “Etin fiyatı, kalitesini gösterir. Kaliteli ürün, genelde pahalı olur” görüşünde birleşiyor.\n\n \n\n
FRANKFURT \n
\nDEV SUCUK ARAŞTIRMASI YAZI DİZİSİ :
\n \n\n - Sucuklarımızda atık et var mı?
\n - Üreticilerin bir standard yanlışları veya eksikleri var mı?
\n - Kaliteyi fiyat belirliyor
\n
\n