Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın Türkiye'nin kısa vadede dogalgazda arz güvenligini ve kaynak çesitliligini saglamak için gündeme getirdigi yüzer LNG terminali projesinde sona gelindi. FSRU (floating storage and regasification) diye bilinen ilk yüzen LNG santrali Izmir kıyılarına yanastı. FSRU'nun 23 Aralık'ta düzenlenecek bir törenle Izmir Aliaga'da devreye alınması planlanıyor.
KAPASİTESİ 5.3 MİLYON TON
Fransa'dan çıkarak yaklasık bir haftalık deniz yolculugunun ardından 11 Aralık'ta Izmir Aliaga'da tasarlanan özel iskeleye demirleyen GDF Suez Neptune FSRU'sunun yıllık kapasitesinin 5.3 milyon ton olması planlanıyor. FSRU ile Türkiye'nin enerji arz güvenligine günlük 20 milyon metreküp gaz arzı yapılabilecek. Yüzer santral sayesinde, Türkiye'nin günlük sisteme verilebilen arz kapasitesinde önemli artıs yasanacak.
SİLİVRİ'DE YERALTI DEPOSU
Enerji yönetiminin bu yıl Silivri yeraltı gaz depolama tesisinin geri üretim kapasitesini günlük 20 milyon metreküpten 25 milyon metreküpe çıkarması, EgeGaz'ın Aliaga'daki LNG terminalinin günlük kapasitesinin 16 milyon metreküpten 24 milyon metreküpe yükseltilmesi ve bu ay devreye alınacak GDF Suez Neptune ile Türkiye'nin günlük dogalgaz arz kapasitesi 191 milyon metreküpten 224 milyon metreküpe ulasacak.
SOĞUKLARA 'YERLİ' ENERJİ ÇÖZÜMÜ
Türkiye
soguk hava dalgasının etkisine girerken Enerji Bakanlıgı, kıs önlemlerine geçti. Dogalgazda artan tüketim nedeniyle elektrik üretimi kömür ve hidroelektrik gibi yerli kaynaklara yönlendirilmeye baslandı. Boru Hatları ile Petrol Tasıma A.S. (BOTAS), evsel tüketimde talebin artabilecegini dikkate alarak, özel sektör ve Elektrik Üretim A.S.'ye (EÜAS) ait dogalgaz santrallerine, bugünden itibaren sözlesme miktarlarının yarısı kadar gaz çekebilecegi yönünde bildirimde bulundu. Santrallerden uygun olanların ikincil yakıta geçmesi istendi.