Almanya, ordusunun içerisindeki ırkçı skandal ile çalkalanırken, Genelkurmay Baskanı Volker Wieker'in sözleri skandalın geldigi boyutu gözler önüne serdi. Wieker, ırkçı saldırı planladıgı süphesiyle tutuklanan üstegmen Franco A.'nın faaliyetlerinin ordudaki ilgili seviyeler tarafından uzun süre görmezden gelindigini ifade etti. Spiegel dergisine röportaj veren Genelkurmay Baskanı, zanlının asırı sagcı görüslere sahip oldugu konusunda 2014'te ipuçları bulunduguna isaret etti. Wieker, "Ilgili seviyelerde Franco A. olayı uzun süre görmezden gelindi. Somut ipuçları ciddiye alınmadı" dedi.
ŞİDDET YANLISI SUBAYLAR
Spiegel'in haberinde, Franco A. sorusturması kapsamında baska bir askerin ırkçı söylemleri nedeniyle geçici olarak görevden alındıgı bildirildi. Augustdorf kıslasında Ralf G. adlı askerin asırı sagcı söylemlerle dikkati çektigi belirtildi. Ralf G.'nin "Sınırdaki sıgınmacıların elinde silah olsa, en azından onlara ates ederdik. Illkirchen kıslasında iç savasta dogru tarafta savasmak için silah ve mühimmat toplayan siddet yanlısı bir grup subay bulunuyor" dedigi ifade edildi.
SUİKAST LİSTESİ YAPTILAR
Sorusturma kapsamında üstegmen Franco A., Mathias F. ve Maximilian T., "devleti tehdit edecek agır siddet eylemi düzenlemek" suçlamasıyla tutuklanmıstı. Devlet yetkililerine saldırılar planlayan ve hedef aldıkları kisileri kategorilere ayıran zanlıların listesinde eski Cumhurbaskanı Joachim Gauck ve Adalet Bakanı Heiko Maas'ın da yer aldıgı belirtilmisti.
BOMBA YAPMA KILAVUZU VARMIŞ
Kendisini Suriyeli mülteci gibi gösterip Almanya eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'a suikast planladığı ortaya çıkan ırkçı Alman askerinin el yapımı bomba imal etme kılavuzlarına da sahip olduğu ortaya çıktı. Der Spiegel'in haberine göre 28 yaşındaki Üsteğmen Franco Albrecht'in 80 sayfalık kılavuzunun 1990'lı yıllarda basit bomba yapımı hakkında bilgiler veren bir kılavuzun elektronik versiyonu olduğu belirlendi.