Çocuk disiplininde ceza yöntemi doğru mu?

Çocuklara ceza vermek doğru bir yöntem mi? Disiplin sağlamak adına ceza sistemi uygulanmalı mı? Uzman Klinik Psikolog Büşra Börekçi, konuyla ilgili ebeveynlere önemli bilgiler verdi.

Giriş Tarihi: 27.12.2018 11:16 Son Güncelleme: 27.12.2018 17:49
Çocuk disiplininde ceza yöntemi doğru mu?

HAREKETE GEÇMEK: Kardeşiyle oyuncak tartışması yaşayan çocuklara güzelce oynamaları gerektiğini sık sık hatırlatmak olay anında yeterli çözüm olmayabilir. Bu sebepten sakin bir şekilde yanlarına gidip oyuncağı ulaşamayacakları bir yere kaldırmayı deneyebilirsiniz.
BİRLİKTE ÇÖZÜM BULMAK: Sorunu hem çocuğun hem de kendi pencerenizden anlatmak için fırsat tanıyın ve ardından aklınıza gelen tüm çözüm yollarını listeleyip birlikte karar verin. Özetlemek gerekirse ceza etkili olmayan bir disiplin yöntemidir. Çocuğun üzerinde baskı ve zorlamayla oluşturulmuş dış kaynaklı bir hakimiyettir. Bu hakimiyetin olumlu sonuçları çok nadir görülmekle beraber çocuğun daha fazla direnç ve karşı koyma gücü geliştirmesine sebep olur. Disiplin ise çocuğun kendisini denetleyebilmesini ve davranışını düzeltebilmesi üzerine düşünmesini sağlayacak beceriyi kazandırmaktır. Sabır ve gayret gerektiren bu yöntem emeklerinizin son damlasına kadar değecektir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocuk disiplininde ceza yöntemi doğru mu?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA