Bebeğinizin 8. ay gelişimi: Kanepelere tırmanmaya çalışır

Bebeğiniz 8 aylık oldu artık yardım almadan oturmaya başlar ve kendi boyundaki kanepelere tırmanmaya çalışır.

Giriş Tarihi: 20.6.2018 15:29
Bebeğinizin 8. ay gelişimi: Kanepelere tırmanmaya çalışır

BESLENME

Hala kilo alımı iyi ise emzirmeye devam edin. İlk kez vereceğiniz yiyecekleri açken verin. Dişlerini kaşıyıp rahatlaması için sebze ve meyve dilimlerini eline verin, sizin gözetiminizde kemirmesine izin verin. Eğer mevsimi ise domates yedirmeye başlayabilirsiniz ama alerji yaparsa hemen kesin. Yavaş yavaş kendi özgürlüğünü kazandığı için size bazı gösteriler yapacaktır, daha önce zevkle yediği yemekleri birden reddedecektir. Hiç moralinizi bozmayın, biraz ara verip tekrar deneyin. Dönem dönem tabağı önüne koyup kendisinin yemesine izin verin. Yavaş yavaş sebze çorbasının içine kırmızı et ekleyin.

UYKU

Uyku saatleri bir önceki aylara göre zaman olarak biraz kısalabilir. Kendi yatağında uykuya dalmasını öğretin ve çok zorda kalmadıkça oradan almayın.

FİZİKSEL GELİŞİM

Emeklemesi hızlanır, yardımsız oturabilir ve kendini yukarı doğru çekerek ayağa kalkabilir. Oyuncaklarını baş ve işaret parmağıyla tutup onu incelemeye başlar, altına üstüne bakar. Evde kendi boyundaki koltuklara ve kanepelere tırmanmaya çalışır. Bu dönemde bebeğiniz hala emeklemiyor olabilir. Bunda endişelenecek bir durum söz konusu değildir. Her bebeğin kas ve iskelet yapısı aynı olmaz. Ayrıca her bebek yürümeye aynı oranda meraklı da değildir. Zamanla bu tarz yetenekleri edinecektir. Bu sırada denemelerini yaparken sizin destek olmamanız gerekir. Kendi çabalarıyla, sizi taklit ederek öğrenmeye çalışması önemlidir. Hali hazırda emekleyen bebekler ise bu ayda daha rahat hareket edecekler. Kollarının altından tuttuğunuzda adım atma denemeleri yapacaklardır. Yeri tanıması ve hissedebilmesi için bu dönemde çocuğunuzu yere çıplak ayakla basması önemlidir. Ayrıca bu dönemde kendi boyundaki eşyalardan destek alarak ayakları üzerinde kendi başına durmaya başlayabilir. Dolayısıyla yerde sivri ya da keskin cisimlerin olmamasına ekstra bir özen göstermeniz gerekir. Bu dönemde taklit yeteneği gelişen bebeğinize basit kelimeleri ve hareketleri öğretebilirsiniz. Mesela giden bir kişinin arkasından el sallayıp bay-bay demesi mümkündür. Bebeğinizle konuşma çalışmalarına başlamak için ne harika bir dönem değil mi?



SOSYAL GELİŞİM

Çok meraklıdır, etrafındaki her şeyi inceler, vurur, fırlatır, döker. Başkaları ile oynamayı sever. Artık ne istediğini bilir, hedefe kilitlenir, eğer önüne bir engel çıkarsa çok sinirlenir ve tepki verir. Kişiliği gün be gün gelişir. Geçmişi hatırlayabilir, geçmişteki deneyimleriyle davranışlarını şekillendirir. Anneye olan ilgisi artar, gözünün önünden ayrılmasını istemez, ayrılık korkusu başlar. Artık devamlı anne-baba ve kardeşlerini izleyerek onları taklit eder. Dünyada nasıl davranması ve yaşamasını öğrenmeye çalışır. Aynı zamanda bebeğiniz bu ay sizleri de tanımaya başlar. Bir fotoğrafta ya da aynada sizi veya kendisini gördüğünde tanır ve mutlu olur. Denemek için sevdiği kişilerin fotoğraflarının olduğu bir albüm hazırlayabilir ve bu konuda onunla sohbet edebilirsiniz. Fotoğrafların arasına tanımadığı kişilerin olduğu bir fotoğraf koyabilir ve bundan hoşlanmadığına şahit olabilirsiniz. Sevdiği kişilerin fotoğrafları ilgisini çekecek, fotoğraflarda kendini gördükçe heyecanlanacaktır. Bu sırada kişileri tek tek gösterip kim olduklarını söyleyebilirsiniz. Zamanla isimleri ve hitapları taklit etmeye çalışacaktır.

AŞI TAKVİMİ

Bu ay herhangi bir aşı yoktur.

Bebeğinizin 9. ay gelişimi: Yemek yemeye daha hevesli olacak!

ARKADAŞINA GÖNDER
Bebeğinizin 8. ay gelişimi: Kanepelere tırmanmaya çalışır
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA