Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

PMS belirtileri nelerdir?

Tam 200'e yakın belirtinin adet öncesi gerginlikle ilişkisi olduğu söylenmekle birlikte majör üç belirti huzursuzluk, şişkinlik-gerginlik ve mutsuzluktur. En sık rastlanan ruhsal belirtiler stres, endişe, uyku bozuklukları, baş ağrısı, yorgunluk, hassasiyetin artması, sık ağlama, alınganlık, saldırganlık, dikkati toplayamama, cinsel istekte bozulma, mizaç değişiklikleri ve/veya depresyon olarak sıralanabilir. Fiziksel belirtiler ise karında şişlik ve ağrılar, kabızlık, memelerde gerginlik ve ağrı, tatlı yeme isteğinde artma, kiloda artma, dönemsel çıkan sivilceler ve kas/eklem ağrıları olarak söylenebilir.

Sık rastlanan PMS belirtileri?
PMS-E (Endişe)
Uyku güçlüğü
Gerginlik
Huzursuzluk
Sarsaklık
Mizaç değişiklikleri

PMS-İ (İştah artışı)
Baş ağrısı
Artmış tatlı yiyecek isteği
Artmış tuzlu yiyecek isteği
Genel iştah artışı

PMS-D (Depresyon)
Depresyon
Sebepsiz öfke duyma
Alınganlık
Dikkat ve hafıza zayıflığı
Kendini değersiz hissetme
Saldırgan düşünceler

PMS-Ş (Şişme)
Kilo artışı
Karında şişlik
Memelerde ağrı ve gerginlik
Kol ve bacaklarda şişkinlik

PMS-D (Diğer)
Ağrılı adet
Tuvalet alışkanlığında değişme
Sık idrara çıkma
Ateş basması ve soğuk terleme
Kas ve eklemlerde ağrı
Bulantı
Sivilce
Alerji
Sık üst solunum yolu enfeksiyonu

Tanı nasıl konulmalı?
Bu belirtilerin şiddeti ve sıklığı her kadında farklı olarak ortaya çıkar. Kadınların çoğu belirtilerin sadece bir kısmını hafif olarak yaşar ve ne zaman çıkacağı üç aşağı beş yukarı bellidir. Çoğu kişide şikâyetlerin ilk belirdiği zaman adet başlamadan önceki 10-15 gündür. Adet başladıktan kısa süre içinde geçmeli ve en az bir hafta süre ile hiçbir belirti olmamalıdır. Adet görülmesine rağmen şikâyetler devam ediyorsa PMS haricinde başka bir sebep aramakta fayda vardır. PMS düşünülen her halde, tiroit hormonu düşüklüğü, depresyon, migren, spastik kolit ve kronik yorgunluk semptomu gibi tabloların bulunmadığı öncelikle belirlenmeli, sonrasında PMS tanısı koyulmalıdır. Çünkü bu rahatsızlıkların belirtileri de PMS ile karışabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA