Miraç Kandili gecesine adım adım yaklaşırken, Müslüman alemi de bu özel gecenin faziletleri neler, hangi ibadetler yapılmalı sorularına yanıt arıyor. Hz. Muhammed'in miraca yükselmesini temsil eden Miraç Kandili'nde çekilecek tesbih ve zikirler merak ediliyor. İşte, kandil gecesinde yapılması gerekenler…
MİRAÇ KANDİLİNDE NELER YAPILMALI?
MİRAÇ KANDİLİ ZİKİRLERİ VE TESBİHLERİ
Recep ayının 27. gününe denk gelen Miraç Kandili gecesinde eller semaya yükselecek ve ibadetler gerçekleştirilecek. Kadir gecesi hükmünde olan Miraç Kandili'nde okunan dualar geri çevrilmez.
Bu noktada, Miraç Kandili'nde çekilecek zikirler ve tesbihler önem arz ediyor. İşte Miraç Kandili günü ve gecesi tesbih çekerken okunacak zikirler:
Miraç Kandilinde nafile namazı kıldıktan sonra 100 kez "Sübhanallahi velhamdülillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber, ve lâ havle velâ kuvvete illâ billahil aliyyil azim" 100 defa istigfar, 100 defa salâvat-i serîfe okunmasının sevap olduğu söylenir.
10 gün 100 defa "Sübhanallahü hayyül Kayyum"10 gün 100 defa "Sübhanallahü ehadüs Samed"10 gün 100 defa "Sübhanallahü gafurur Rahiym" zikirlerini yapmak müstehaptir.
"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym."Miraç gecesinde yatsı namazından sonra 12 rek'at namaz kılınır. 2 rek'atte bir selâm verilir. Her rek'atte 1 Fâtiha, 10 İhlas-ı Serîf okunur.
Namazlardan sonra otuz üçer kere "Sübhanallah", "Elhamdülillah", "Allahu ekber" diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadis-i şerifinde, "Kim, her namazdan sonra otuz üç defa sübhânallah, otuz üç defa elhamdülillâh, otuz üç defa da Allahü ekber der, sonra da yüze tamamlamak için;(Allah'tan başka ilâh yoktur; yalnız Allah vardır. O tektir, ortağı yoktur. Mülk O'nundur, hamd O'na mahsustur. O'nun gücü her şeye yeter) derse, günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile affedilir." (Müslim, Mesâcid, 146) buyurmuştur. Bir başka hadiste de namazlardan sonra otuz üç kez bu tesbîhatı yapanın derecesine kimsenin ulaşamayacağı belirtilmiştir (Ebû Dâvûd, Vitir, 24).