1966–68 döneminde Ankara'da Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi'nde okudu ardından 1969 yılında Diyarbakır'da kadastro memurluğu yapmaya başladı. Diyarbakır'daki görevinden, Bakırköy Tapulama Müdürlüğü'ne atanıp İstanbul'a geldi.
1971 yılında da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kayıt yaptırdı. Öcalan aynı yıl Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne yatay geçiş yaptı.
1970 yılında İstanbul’da DDKO (Devrimci Doğu Kültür Ocakları) şubesi üyesi olarak faaliyete başladı, 1971 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne kayıt yaptırdı, yine bu yıllarda Marksist-Leninist görüşlü THKP/C örgütü ile ilgilendi, Nisan 1972 tarihinde Şafak Grubunun bildirilerini dağıtırken yakalanarak 7 ay Mamak Askeri Cezaevinde tutuklu kaldı.
Kesire Yıldırım ile 24 Mayıs 1978 günü Ankara'da evlendiyse de daha sonra ondan boşandı.
12 Eylül ile birlikte Öcalan'ın Suriye günleri başlıyor...
Suriye'de kaldığı villada
Yalçın Küçük ile beraber...
Şam'da yüksek duvarlarla çevrili villanın bahçesinde top oynarken
Fotoğraflar, Habertürk'ten Muharrem Çağlar tarafından ortaya çıkarıldı.
Şam'daki villada yemek yerken
Suriye'de deniz keyfi
Suriye'deki villanın havuzunda
Suriye'de her gün düzenli spor yaparken çekilen fotoğraflardan biri