Kasım Süleymani'nin Bağdat Havalimanı'ndan ayrıldıktan sonra ABD Özel Kuvvetlere bağlı askerlerin peşinde olduğunu açıklayan dış basın, Süleymani'ye ait olduğu bildirilen yeni görüntüleri yayınladı.
Peki İran'ı yasa boğan ve ülkenin hala şokunu atlatamadığı general Kasım Süleymani'nin ölümü nasıl gerçekleşti?
Suriye merkezli Cham Wings Havayolları'na ait uçaktan inen Kasım Süleymani'yi Bağdat'ta tanıdık yüzler karşılamıştı.
İran'ın yabancı ülkelerdeki operasyonlarından sorumlu olan Süleymani'nin akıllı telefon da kullanmadığı ayrıca sürekli düşük profil ile halkın içinde yolculuk ettiği kaydedildi. Middle East Eye sitesine konuşanlar "Şam ve Bağdat havaalanları ABD ajanları ile dolu. Onlar bilgi vermiş olabilir" dedi.
Siteye konuşanlar ayrıca, Süleymani'nin Suriye'nin başkenti Şam'da kimseyle görüşmediği, direkt olarak karayoluyla Lübnan'a giderek Hizbullah lideri ile görüştüğünü, ardından da Şam'a dönerek uçakla Bağdat'a geçtiğini aktardı.
Bu kişiler, "Süleymani'nin son 36 saati boyunca ABD tarafından adım adım izlendiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı. Süleymani'yi taşıyan tarifeli uçağın herhangi bir gerekçe olmadan iki saat rötar yaptığına da dikkat çekildi.
ABD Başkanı Donald Trump, "İran, hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmayacak" açıklamasını yaptı.
Töreni yöneten İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Süleymani için en ağır şekilde intikam alınacağını yineledi.
Hamaney, Süleymani ve saldırıda hayatını kaybedenlerin İran bayrağına sarılı tabutları yanında konuşurken gözyaşlarını tutamadı.
Törene Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de katıldı. Bu arada Ruhani,A BD Başkanı Donald Trump'ın İran'da 52 noktanın vurulacağı açıklamasına tepki gösterdi.
ABD Deniz Kuvvetleri'nin 1988'de füzeyle düşürdüğü Iran Air uçağındaki 274 yolcu ve 16 mürettebata atıfta bulunan Ruhani,
"52 sayısına işaret edenlerin 290 sayısını düşünmeleri daha iyi olur. İran'ı tehdit etmeyin" ifadesini kullandı.