Rusya Ukrayna savaşı birinci ayını geride bırakırken Rus birliklerinin geri çekildiği bilgisi geliyor. Dün İstanbul'da gerçekleşen kritik Rusya Ukrayna zirvesinin ardından Rus tarafından "Kiev ve Çernihiv'de operasyonlar duracak" açıklamaları gelmişti. Edinilen son bilgiye göre Rus birlikleri bu iki bölgeden çekilirken İngiliz istihbaratından çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. İşte son dakika haberinin detayları...
RUSYA KİEV VE ÇERNİGİV'DEN ÇEKİLİYOR
Edinilen son dakika habere göre İstanbul'daki tarihi zirve sonrası Rus birliklerinin Kiev ve Çernigiv'den çekildiği öğrenildi.
uyurdu.
İNGİLİZ İSTİHBARATINDAN ÇARPICI İDDİA
İngiliz istihbaratının iddiasına göre, Ukrayna'da ağır kayıplara uğrayan Rus birlikleri yeniden örgütlenme ve ikmal için evlerine ve komşu Belarus'a dönmek zorunda kaldı.
İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bu tür hamlelerin, halihazırda lojistik konusunda sıkıntı yaşayan Rusya'nın Ukrayna içindeki mevzilerde yaşadığı zorluklar nedeniyle birimlerini yeniden organize etmekte zorlandığını gösteriyor" denildi.
16.06: Kremlin'den açıklama geldi. Ukrayna ile müzakerelere katılan Rus heyetinin başkanı bugün içinde Putin'e bilgi verecek. Ukrayna taleplerini kağıda dökmeye başladı, daha spesifik olunması pozitif bir şey. Kırım, Rusya'nın bir parçası.
SON DAKİKA | RUSYA DUYURDU: İSKENDER FÜZELERİ İLE VURDUK
12.37: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna'daki cephaneleri İskender balistik füze sistemiyle vurduğunu duyurdu. Rus ordusunun bir günde 64 askeri nesneyi yok ettiğini belirten Konaşenkov, Mıkolayiv bölgesindeki Bereznigovatoe yerleşim biriminde Ukrayna özel operasyon kuvvetlerinin karargahı dahil 4 komuta merkezinin yok edildiğini bildirdi.
Belirli hedeflere yönelik yüksek hassasiyetli silahlar kullandıklarını da aktaran Konaşenkov, "Hmelnitski ve Starokonstantinov bölgelerinde bulunan, Donbas'taki askeri zırhlı araçlara yakıt sağlayan büyük yakıt depoları havadan yüksek hassasiyetli roketlerle yok edildi." dedi.
Konaşenkov, Rus ordusunun İskender balistik füze sistemi ile Kamenka ve Dontesk bölgesindeki yerleşim yerlerinde Ukrayna ordusuna ait 2 roket ve top cephanesini vurduğunu belirtti.
Jitomir bölgesinde Malin şehrinde 1 adet S-300 ve Slavyansk ile Ugledar bölgelerinde 2 adet Buk-M1 hava savunma füze sistemini imha ettiklerini ifade eden Konaşenkov, ayrıca 3 çok namlulu roketatar, 2 obüs ve 49 Ukrayna ordusuna ait araçların tutulduğu bölgenin vurulduğunu kaydetti.
Rus hava kuvvetlerinin Ukrayna ordusuna ait 10 insansız hava aracını da vurduğunu söyleyen Konaşenkov, Rivne bölgesinde Ukrayna-Belarus sınırı yakınında Tümen yerleşim birimi civarındaki hava mücadelesinde Ukrayna'ya ait bir Su-24 uçağın düşürüldüğünü bildirdi.
Konaşenkov, "Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 124 uçak, 77 helikopter, 214 hava savunma füze sistemi, 321 insansız hava aracı, 1752 tank ve zırhlı araç, 184 çok namlulu roketatar, 734 obüs ve havan topu, 1640 özel askeri araç yok edildi." diye konuştu.
"UMAN'DA SİNAGOG SİLAH DEPOSU OLARAK KULLANILIYOR"
Sözcü Konaşenkov, Ukrayna'nın Uman şehrindeki sinagogda Ukrayna silahlı güçlerinin silah ve mühimmat depoladığına dair fotoğraflı bilgiler paylaştı.
Konaşenkov, "Fotoğraflar, İsrail Parlamentosu'nda 20 Mart'ta Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Rus ordusunun Uman şehrinde sinagogu vurduğuna dair yaptığı konuşmanın ertesi günü çekildi. Rus silahlı kuvvetleri dini yerleri vurmuyor. Kiev rejimi böyle yerleri silah toplama ve sevkiyat yeri olarak kullanıyor." ifadelerini kullandı.
Dakika dakika Rusya Ukrayna savaşında son gelişmeler...
12.00: Rusya'nın Brüksel Büyükelçiliği, Belçika'da görevli 21 diplomatının sınır dışı edilmesi kararına tepki göstererek "Bu hasmane tedbirler cevapsız kalmayacaktır." açıklamasını yaptı.
3 GÜNDÜR YANIYOR!
11.56: Ukrayna'nın Rivne şehrinde geçtiğimiz pazartesi günü Rus roketleriyle vurulan yakıt deposunda çıkan yangın 3 gündür devam ediyor. Rus ordusu tarafından 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlatılan saldırılar devam ediyor. Geçtiğimiz pazartesi günü Rus roketleri ile vurulan Ukrayna'nın Rivne şehrindeki bir yakıt deposunda çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.
Rivne Valisi Vitaliy Koval sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rivne İtfaiye ekipleri, pazartesi akşamı roket saldırısıyla vurulan yakıt deposundaki yangını söndürme çalışmalarına devam ediyor. Yangın yayılmıyor, ancak çalışmalar sürüyor. Yakıt deposu vuruldu, ama Ukraynalıların ruhunu vuramayacaklar. Zafer bizim olacak, yaşasın Ukrayna" ifadelerini kullandı.
09.51: Ukrayna Başsavcılığı, Rusya'nın saldırıları sonucu 24 Şubat'tan bu yana 145 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.
09.45: Ukrayna Başbakan Yardımcısı Çernobil'de patlayan rus mühimmatları ile ilgili Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin uyarıldığını açıkladı. Rusya'nın Çernobil'den güç çekmesi gerektiğini dile getirdi.
06.51 Ukrayna Ulusal Gazeteciler Birliği, Zaporizhzhia bölgesindeki Rus güçlerinin yerel bir gazeteciyi tutukladığını ve onu "eylemleriyle ilgili soruşturmak" için Donetsk bölgesine götürdüğünü söyledi.
04.20: Ukrayna'nın İzyum kenti Belediye Meclisi Daire Başkanı Maksim Strelnik, İzyum kentinin kuşatıldığını belirterek, bazı milletvekillerinin Ruslarla işbirliği yaptığı için kente 14 Mart tarihinden bu yana insani yardımların ulaşmadığını açıkladı.
04.15: Rusya Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan görüntülerde, 20 ton ağırlığındaki temel gıda maddelerini içeren insani yardım malzemelerinin Rus tank ve çeşitli ağır zırhlı araçlar eşliğinde Harkov ve Sumi kentlerine götürüldüğü kaydedildi. Geniş güvenlik önlemleri altında sevk edilen malzemeler, kentlerin çeşitli bölgelerine kurulan dağıtım alanlarında sivil halka dağıtıldı
03.49: Ukrayna Genelkurmayı, Rus birliklerinin çekilmesinin büyük ihtimalle bir aldatmaca olduğunu söyledi.
02.15: Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın liman kenti Odessa'da sahilde yürüyüş yapmak isteyen 2 sivil mayına basarak hayatını kaybetti. Ukrayna Ordu yetkilisi Vladislav Nazarov ise, halkı plajlardan uzak durmaları yönünde uyardı.
02.00: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sırasında Rus ordusu için en çok mühimmat sevkiyatının gerçekleştiği Belgorod kentinde gece saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. Rus ordusuna ait depodaki patlama nedeniyle kentte büyük bir korku yaşanırken, patlamanın şiddeti hem kentte hem de Ukrayna'da yoğun bir şekilde hissedildi.
01.40: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mahail Podolyak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski görüşmesi için ortamın hazır olduğunu ifade etti.
23.50: Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Sözcüsü Steffen Hebestreit, ABD, Fransa, İngiltere, İtalyan ve Almanya liderlerinin görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, liderlerin Rusya Devlet Başkanı Putin'i ateşkesi kabul etmeye çağırdığını aktardı.
23.10: Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, İstanbul'da gerçekleşen Rusya-Ukrayna müzakelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Zelenski, görüşmelerin olumlu olduğunu vurgulayarak, "Rusya ile görüşmelerden gelen izlenimler pozitif değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.