Katil İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 356 günü geride bıraktı. İsrail ve Lübnan arasında 355 gündür devam eden gerilim ise tırmandı. İsrail-Lübnan arasında artan, Beyrut ile Tel-Aviv'e sıçrayan çatışmalar tüm dünyada panik yarattı. İsrail'in Lübnan halkının cep telefonlarına gönderdiği "Bölgeyi terk edin, vuracağız" mesajları sonrası ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut'a ve kuzey bölgelerine göç dalgası başladı.
GÜNLERDİR BOMBA YAĞDIRIYOR
Lübnan sınırları içinde bir tampon bölge hazırlığında olan İsrail ise dün sabah saatlerinden itibaren ülkenin farklı noktalarına bomba yağdırdı. Düzenlenen hava saldırılarında ölenlerin sayısı 72'ye, yaralı sayısı 392'ye çıktı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Güney vilayetindeki köy ve beldeleri hedef alan hava saldırılarında 18 kişinin yaşamını yitirdiği, 183 kişinin de yaralandığı açıkladı. İsrail sınırına uzanan Nebatiye vilayetine bağlı köy ve beldelere yönelik bombardımanın da gün boyu devam ettiği aktarılan açıklamada, Nebatiye'deki saldırılarda 20 kişinin öldüğü, 88 kişinin de yaralandığı ifade edildi.
CAN KAYBI 650'Yİ AŞTI
İsrail ordusunun doğu bölgesindeki Baalbek el-Hurmul bölgesine yönelik hava saldırılarının gün boyu sürdüğü vurgulanan açıklamada, söz konusu saldırılarda 12 kişinin hayatını kaybettiği, 73 kişinin yaralandığı belirtildi. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in 23 Eylül Pazartesi gününden bu yana ülkeye yönelik artan hava saldırılarında 650 kişi öldü.
BİR AİLEYİ YOK ETTİ
Gece saatlerinden itibaren şiddetlenen hava saldırılarında ise Lübnan'ın doğusundaki Baalbek kentinde bir ailenin tüm fertleri hayatını kaybetti. Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre İsrail savaş uçakları, ülkenin doğusundaki Baalbek Hirmil vilayetinin Baalbek ilçesindeki Şaat kasabasında, gece saatlerinde bir evi bombaladı.
NNA'nın haberinde, "Dün gece, İsrail'in Baalbek kenti ve ona bağlı kasabalara yönelik saldırıları şu ana kadarkilerin en şiddetlisiydi. Baalbek'teki masum aileler, bu gece katliamlardan kurtulamadı. Şaat kasabasında Turki Zaiter adlı vatandaşın evinin vurulduğu saldırıda ailenin tüm fertleri hayatını kaybetti" ifadelerine yer verildi.
OKULLARIN AÇILMASI 14 EYLÜL'E ERTELENDİ
Olağanüstü hal ilan edilen Lübnan'da ise devlet okullarında eğitim-öğretim yılının başlaması 14 Ekim'e ertelendi. Lübnan Eğitim Bakanı Abbas el-Halebi, ülkedeki eğitim sektöründen yetkililerle katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi. Bakan Halebi, Lübnan'daki devlet okullarında eğitim-öğretim yılının başlamasının 14 Ekim'e ertelenmesine ve idari işlerin bu tarihe kadar durdurulmasına karar verdiklerini belirtti. İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine 8 Ekim 2023'ten bu yana "en şiddetli saldırılarını" düzenlemesinin ardından Lübnan makamları 23 Eylül'de ülkenin güneyindeki okulların ve resmi enstitülerin barınma merkezine dönüştürülmesi kararı almıştı.
İŞTE TEL-AVİV'İ VURAN O FÜZE!
İsrail Genelkurmay Başkanı'ndan ardı ardına kara harekatı sinyali verilirken Hizbullah İsrail'in kalbini hedef aldı. Tel Aviv'e balistik füze ile düzenlenen saldırı, gerilimin şiddetini de artırdı. İran destekli grup Hizbullah, çarşamba sabahı tüm Tel Aviv'i siren sesleriyle ayağa kaldıran saldırıda kullandığı füzenin görüntülerini ilk kez yayınladı.
FÜZENİN AĞIRLIĞI TAM 3 TON!
İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın ana karargahına doğru ateşlenen Kader 1 adlı füze, yaklaşık 3 ton ağırlığında ve 500 kilogram savaş başlığı taşıyabiliyor. Karadan karaya fırlatılan balistik füzenin menzili ise, 190 kilometre. Tel Aviv'le Lübnan sınırı arasındaki mesafe, kuş uçuşu yaklaşık 120 kilometre kadar. El Meyadin televizyonu, füzenin fırlatıldıktan sonra havada manevra yapabildiğini bildirdi.
10 ÜLKEDEN 21 GÜNLÜK ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI
Bölgede artan gerilimin azalması için peş peşe ateşkes çağrıları yapıldı. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD ile Fransa'nın, İsrail-Lübnan sınırında bir ateşkes çağrısı konusunda mutabık kaldığı ve bu yöndeki ortak açıklamaya AB, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de (BAE) katıldığı bildirildi.
Ortak açıklamada, "Lübnan ile İsrail arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden durum tolere edilemez ve kabul edilemez daha büyük bir bölgesel gerilim riski teşkil ediyor. Bu durum kimsenin çıkarına değildir, ne İsrail ne de Lübnan halkının" ifadesine yer verildi.
NETANYAHU VE HİZBULLAH'TAN ATEŞKES ADIMI
İsrael Hayom gazetesine konuşan siyasi kaynak, İsrail'in "başarı ihtimalini küçük gördüğü" ABD ve Fransa'nın 21 günlük ateşkes girişimini görüşmeye olumlu karşılık verdiğini ve Netanyahu'nun, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'ı müzakereleri yürütmekle görevlendirdiğini belirtti.
Söz konusu kaynak, ABD-Fransa'nın ortak girişiminin "şansının düşük olduğu", Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın bunu reddetmesiyle "İsrail'in Lübnan'daki saldırılarını genişletmesi için meşruiyet sağlanacağını" savundu.
Lübnan'da yayın yapan özel MTV kanalı ise Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri'nin, Hizbullah'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1071 kararına göre, İsrail sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Litani Nehri'nin kuzeyine doğru çekilmesi için ikna edebileceği yönünde ABD'ye güvence verdiğini aktardı. İsrail, Hizbullah'ın Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesi talebini saldırılarına gerekçe olarak gösteriyor.
Bu arada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gece saatlerinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etmek üzere New York'a hareket etti.
"SİVİLLER KENDİ EVLERİNE DÖNMELİ"
Sınırın her iki tarafındaki sivillerin kendi evlerine dönebilmelerini mümkün kılacak diplomatik bir anlaşmanın zamanının geldiği kaydedilen açıklamada, "Diplomasi, bu çatışmada tansiyon yüksekken başarılı olamaz. Bu sebeple, diplomasiye alan açmak için İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil bir ateşkes çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.
İsrail ve Lübnan yönetimlerine, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararıyla uyumlu bir şekilde, bu geçici ateşkes önerisine destek vermeleri çağrısında bulunulan açıklamada, bölgede şu anda diplomasiye ihtiyaç olduğu kaydedildi.
İRAN: BM İSRAİL'E KARŞI ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini ve İsrail'in işlediği suçlara kararlı bir şekilde yanıt vermesi gerektiğini söyledi.
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Lübnan'ın şu anda yaşadığı trajedinin nedeninin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurmaktaki "utanç verici başarısızlığı" olduğunu dile getirdi. Bakan Abdulati, "Şu anda Lübnan'da tanık olduğumuz şey, tam teşekküllü bir saldırıdır ve Birleşmiş Milletler'in kurucu üyesi olan bir devletin egemenliğinin açık bir ihlalidir" dedi.
NETANYAHU'DAN ATEŞKESE RET!
AFP haber ajansının geçtiği bilgilere göre, Netanyahu, Lübnan'da ateşkes önerisine cevap vermediğini aksine Hizbullah'a karşı 'tam mücadele' emri verdiğini açıkladı. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada "Ateşkesle ilgili haberler doğru değil. Bu, başbakanın yanıt bile vermediği bir Amerikan-Fransız önerisidir. Kuzeydeki çatışmaların hafifletilmesi yönündeki sözde direktifle ilgili haberler de gerçeğin tam tersidir. Başbakan IDF'ye çatışmaların tüm gücüyle ve kendisine sunulan planlar doğrultusunda devam etmesi talimatını vermiştir. Ayrıca Gazze'deki çatışmalar savaşın tüm hedeflerine ulaşılana kadar devam edecektir" ifadeleri yer aldı.
GENELKURMAY BAŞKANI'NDAN ORDUYA ÇAĞRI
İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ülkenin kuzeyinde İsrail askerlerini ziyaret etti. Burada konuşma yapan Halevi, 'Lübnan'a kara harekatı hazırlığında olduklarını' ifade ederek, "Bir manevra süreci hazırlıyoruz, bu da askeri botlarınızın düşman topraklarına gireceği anlamına geliyor" dedi.
İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askerlerine yaptığı konuşmada, "Manevra sürecini hazırlıyoruz, yani askeri botlarınız, manevra botlarınız düşman topraklarına girecek, Hizbullah'ın büyük askeri karakollar olarak hazırladığı köylere girecek" dedi.
Halevi, "Oraya güçlü bir şekilde girmenizle Hizbullah, savaş deneyimi olan profesyonel, son derece yetenekli bir savaş gücüyle karşılaşmanın nasıl bir şey olduğunu görecek. Onlardan çok daha güçlü, çok daha deneyimli olarak geliyorsunuz, içeri giriyorsunuz, oradaki düşmanı yok ediyorsunuz, altyapıyı yok ediyorsunuz. Bunlar kuzeyde yaşayanları güvenli bir şekilde geri döndürmemizi sağlayacak şeyler" diye konuştu.