Rusya Ukrayna savaşı 7. gününe girdi. Bölgeden gelen son dakika haberler tüm dünya tarafından endişe ile takip edilirken Batı'dan Rusya'ya yaptırım açıklamaları sürüyor. Son olarak Fransa'nın Rusya'ya yönelik "ekonomik savaş başlattık" ifadelerinin kullanmasının ardından Rusya'dan tehdit gibi açıklamalar geldi: Beyler söylediklerinize dikkat edin!
EKONOMİK SAVAŞ BAŞLATTIK
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Fransa'nın Rusya'ya yönelik "ekonomik savaş başlattık" açıklamasına tepki göstererek, "İnsanlık tarihinde, ekonomik savaşlar çoğu zaman gerçek savaşlara dönüşmüştür." ifadesini kullandı.
BU SÖZLERE SERT ÇIKIŞ
Rusya'nın eski devlet başkanlarından da olan Medvedev, Twitter'da yaptığı paylaşımda, Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire'nin Rusya'ya karşı ekonomik savaş başlattıklarına yönelik açıklamaları ile ilgili eleştirilerde bulundu.
GERÇEK SAVAŞ İMASI
Yetkililerin söyledikleri cümlelere dikkat etmesi gerektiğini belirten Medvedev, "Bugün bir Fransız bakan 'Rusya'ya karşı savaş açtıklarını' söylemiş. Beyler söylediklerinize dikkat edin! Ve unutmayın ki insanlık tarihinde, ekonomik savaşlar çoğu zaman gerçek savaşlara dönüşmüştür." ifadelerini kullandı.
RUS VARLIKLARINDAN ÇIKIŞ KISITLANACAK
Öte yandan, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin de ülkesine yönelik yaptırımları değerlendirmek üzere hükümet yetkilileriyle bir araya geldi.
Yaptırımlar nedeniyle yabancı yatırımcıların siyasi nedenlerden ötürü adımlar atmak zorunda kaldığını belirten Mişustin, "İş dünyasına dengeli kararlar alma imkanı sağlamak amacıyla Rus varlıklarından çekilmeye geçici kısıtlamalar getirilmesine ilişkin bir başkanlık kararnamesi hazırlandı." dedi.
Mişustin, yaptırımlara karşı ithalat ikamesine yönelik adımların önem kazandığına işaret ederek,"Bu alanda faaliyet gösteren şirketlere de ilave destek verilecek. ABD ve Avrupa Birliği, yaptırım baskısını artırarak doğrudan Rus vatandaşlarını hedef alıyor." diye konuştu.
Rusya'nın yaptırımlar nedeniyle zorluklar yaşadığını belirten Mişustin, yaptırıma uğrayan şirketler ve bu şirketlerle birlikte çalışan Ruslara yönelik desteğin artırılması gerektiğini vurguladı.
FRANSIZ BAKAN GERİ ADIM ATTI
Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire'in, Rusya'ya "ekonomik savaş açacakları" yönündeki açıklamasına gelen tepkiler üzerine geri adım atarak "savaş" ifadesini kullanmasının uygun olmadığını ifade ettiği belirtildi.
TOPYEKûN EKONOMİK VE MALİ SAVAŞ
Liberation gazetesinde yer alan habere göre, Le Maire, bu sabah kullandığı "Rusya'ya topyekûn ekonomik ve mali savaş açacağız." sözlerindeki "savaş" kelimesinin uygun olmadığını ve Ukrayna'daki gerilimi azaltma stratejilerine uymadığını ifade etti.
Haberde, Le Maire'in, Rusya'ya karşı yaptırım uygulamakta kararlı olduklarına ilişkin açıklamasına yer verildi.
Le Maire France Info kanalında Ukrayna'ya karşı açtığı savaş nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulayacaklarını belirterek "Rusya'ya topyekûn ekonomik ve mali savaş açacağız." ifadesini kullanmıştı.