800 KİŞİLİK ARENA
İçinde 800 kişilik tiyatro, antik pazar ve Roma dönemine ait atlı araba yarışlarının yapıldığı pist ve 11 gladyatör ile yerli ve yabancı turistlere Roma döneminin en popüler eğlencesi olan gladyatör dövüşlerini şov olarak sunan Aspendos Gladyatör Arena'da her şey aslının kopyası olarak dikkat çekiyor. El yapımı giysiler, miğferler, kalkanlar, kılıçlar, zincirler ve tipik gladyatör giysileri ile arenaya çıkan 11 Türk gladyatör, Roma döneminin heyecanlı dövüşlerini izleyenlere yaşatmaya çalışıyor.
AÇ AYLIK ZORLU EĞİTİM
Aspendos Gladyatör Okulu Proje Danışmanı Mehmet Bıçıoğlu, gösterilerde yer alan 11 Türk gladyatörün 3 aylık zorlu bir eğitim sonunda şova çıktıklarını anlatarak, "Yaklaşık iki bin yıl önce Roma döneminin en önemli eğlence seçeneklerinden biri olan gladyatör gösterilerini Aspendos Gladyatör Arena'da tekrar canlandırıyoruz. Yaptığım şov yerli ve yabancı turistlerden ciddi anlamda ilgi gördü" dedi. Projenin üç ana kompleksten oluştuğunu anlatan Bıçıoğlu, şunları söyledi: "Gladyatör gösterileri 800 kişilik arenada yapılıyor. Arena dışında bir pazar yeri var. O da Roma döneminin antik pazar yerinin aynısı. Pazarda ürün satanlar Roma giysileri içinde olacak. Ayrıca iki tekerlekli Roma savaş arabalarının yer aldığı yarış pisti bulunuyor."
İlk tepkilerin çok güzel olduğunu özellikle yabancı turistlerin şovlara büyük ilgi gösterdiğini belirten Bıçıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Gladyatörler 3 aylık ciddi bir eğitime tabi tutuldu. Başarılı olanları bu komplekste iş sahibi yapmayı planlıyoruz. Aslında gladyatörlerin eğitim çalışması da bir şov. Eğitim aşamasını da tur programı haline getirdik. Gladyatörlere önce silah kullanma hırsı eğitimi veriliyor. Sonra kondisyon çalışması ve at binme dersi var. Bunun dışında çeşitli teorik eğitimler de veriliyor."
KENDİMİZİ GERÇEK BİRER GLADYATÖR GİBİ HİSSEDİYORUZ
Aspendos Antik Tiyatro'nun eski güvenlik müdürü Gladyatör Koçu Çetin Kılınçlı ise şovların tarihi dokuya birebir uygun ortamda çalıştıkları için kendilerini gerçek birer gladyatör gibi hissettiklerini söyledi. Kılınçlı, şovların izleyenler tarafından büyük ilgi gördüğünü de anlatarak, "Burası bir gladyatör okulu. Silahlı ve silahsız gladyatör eğitimleri veriyoruz.Tarihsel bilgileri paylaşıyoruz. Ekip olarak uyum içindeyiz" diye konuştu.
ZOR AMA ZEVKLİ BİR İŞ
Eski fitness eğitmeni yeni gladyatör Muhammed Nuh Özbak ise böyle bir şovu ilk kez İtalya'nın Venedik kentine turist olarak gittiğinde izlediğini belirterek, "Türkiye'de böyle bir şovu ilk kez sunmak çok güzel. Son derece güzel, aktif ve performans isteyen bir iş. Bir turizm kentinin böyle bir organizasyona ev sahipliği yapması çok güzel" dedi. Gladyatör eğitim sürecinin hayli zor olduğunu da vurgulayan Özbak, "Silahlı ve silahsız eğitim yapılıyor. Gün başlarken 5-10 kilometre zorlu şartlar altında koşu yapıyoruz" diye konuştu.