Üstelik sadece yemek-davranış ilişkisi değil, gastroturizm, Türk mutfağının diğer mutfaklarla teması, hayatımıza yeni giren gıdaların fayda ve zararları gibi birçok konu da kitapta anlatılıyor. Biz de bu vesileyle kitabın yazarlarından Deniz Orhun ile bir araya geldik. Beslenme şeklimiz karakterimize nasıl etki ediyor, doğru bildiğimiz yanlışlar neler, trend olan gıdalara nasıl yaklaşmalı, Türk mutfağının önünde ne gibi fırsatlar var, hepsini masaya yatırdık...
- Kitabınızın ismi Yedikleriniz Davranışlarınız Olur. Bu cümleyi biraz açalım istiyorum.Yediklerimiz nasıl davranışlarımız oluyor?
- Aslında çok eskilerden beri yediklerimizin karakterimize olan etkileri bilinen bir durum. Fakat özellikle Sanayi Devrimi'nden sonra bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle bu durumun adı konmaya başlanıyor. Birtakım deneylerle sonuçlara ulaşılıyor. Örneğin Hindistan'da Alzheimer hastalarının nüfusa oranla çok az olduğu tespit ediliyor ve bunun sebepleri araştırıldığında yemeklerine her öğünde bir çay kaşığı zerdeçal koydukları anlaşılıyor. İşte yediğimiz bir şeyi rutine bindirdiğimizde sağlığımız ve karakterimiz üzerinde direkt etkisi oluyor.
- Peki, daha somut bir örnek verecek olursak ne diyebiliriz?
- Mesela sürekli fast food tüketen birisi ele alındığında karar verme süreçlerinin de hızlandığını görüyoruz. Çünkü kanı hızlanıyor. Fazla düşünmeden, acelece kararlar veriliyor ama hızlı bir analiz süreci söz konusu değil burada. Çünkü vücut hız istiyor. Bu tarz insanların toleransı daha az olup, tartışma ve kavgaya da daha meyilli oldukları gözlemleniyor. Daha kolay borca giriyorlar. Bu da aslında pazarlamacıların istediği bir durum.
- Kitapta, Türk mutfağının diğer mutfaklarla özellikle de Çin ile olan yakınlığından da bahsediyorsunuz. Bizim yemek kültürümüzde dünyanın hangi sofralarından izler bulmak mümkün?
- Türk mutfağı Doğu ve Batı mutfakları arasında lezzetin katalizörlüğünü yapan tek mutfak. Birçok unsuru da Doğu'dan alıyoruz tabii... Örneğin gözleme Çin'den geliyor. Mantı da direkt Çin'den. Sonra, pişmaniye! Bire bir aynısı var Çin'de... İnsanlar pek bilmedikleri için Uzakdoğu mutfağı hakkında "Böcek yiyorlar" gibi eleştirilerde bulunuyorlar. Oysa bundan ibaret değil, mutfaklarımız o kadar yakın ki...
- Sizce Doğu ve Batı mutfağı arasında en keskin farklar neler?
- Ezber bilgiler çoğu zaman yanıltıcı olabilir. Bölgelerin lezzet haritasına bakmak daha net sonuçlar koyacaktır önümüze. Örnek vermek gerekirse, bizim ülkemizin doğusunda, acı ve biberin yoğun tüketildiği bilinir. Oysa bölge insanının lezzet haritası çıkartıldığında domates tüketiminin biberin katbekat üstünde olduğu görülüyor.