SORU: İşveren hangi durumlarda işçinin işine son verebilir? Kerim ŞİRİN
CEVAP: YASA BUNA HAKLI FESİH DİYOR. BU HAK İŞÇİDE OLDUĞU GİBİ İŞVERENDE DE VAR. YASADA BU GEREKÇELER ŞÖYLE SIRALANIYOR. İŞÇİLERİN BUNLARA DİKKAT ETMELERİ GEREKİR. BUNA UYMAYAN İŞÇİ TAZMİNATSIZ İŞTEN ATILABİLİR:
I- SAĞLIK SEBEPLERİ:
İŞÇİNİN KENDİ KASTINDAN VEYA DERLİ TOPLU OLMAYAN YAŞAYIŞINDAN YAHUT İÇKİYE DÜŞKÜNLÜĞÜNDEN DOĞACAK BİR HASTALIĞA YAKALANMASI VEYA ENGELLI HÂLE GELMESI DURUMUNDA, BU SEBEPLE DOĞACAK DEVAMSIZLIĞIN ARDI ARDINA ÜÇ İŞ GÜNÜ VEYA BİR AYDA BEŞ İŞ GÜNÜNDEN FAZLA SÜRMESİ.
B) İŞÇİNİN TUTULDUĞU HASTALIĞIN TEDAVİ EDİLEMEYECEK NİTELİKTE OLDUĞU VE İŞYERİNDE ÇALIŞMASINDA SAKINCA BULUNDUĞUNUN SAĞLIK KURULUNCA SAPTANMASI DURUMUNDA.
(A) ALT BENDİNDE SAYILAN SEBEPLER DIŞINDA İŞÇİNİN HASTALIK, KAZA, DOĞUM VE GEBELİK GİBİ HALLERDE İŞVEREN İÇİN İŞ SÖZLEŞMESİNİ BİLDİRİMSİZ FESİH HAKKI; BELİRTİLEN HALLERİN İŞÇİNİN İŞYERİNDEKİ ÇALIŞMA SÜRESİNE GÖRE 17 NCİ MADDEDEKİ BİLDİRİM SÜRELERİNİ ALTI HAFTA AŞMASINDAN SONRA DOĞAR. DOĞUM VE GEBELİK HALLERİNDE BU SÜRE 74 ÜNCÜ MADDEDEKİ SÜRENİN BİTİMİNDE BAŞLAR. ANCAK İŞÇİNİN İŞ SÖZLEŞMESİNİN ASKIDA KALMASI NEDENİYLE İŞİNE GİDEMEDİĞİ SÜRELER İÇİN ÜCRET İŞLEMEZ.
II- AHLAK VE İYİ NİYET KURALLARINA UYMAYAN HALLER VE BENZERLERİ:
A) İŞ SÖZLEŞMESİ YAPILDIĞI SIRADA BU SÖZLEŞMENİN ESASLI NOKTALARINDAN BİRİ İÇİN GEREKLİ VASIFLAR VEYA ŞARTLAR KENDİSİNDE BULUNMADIĞI HALDE BUNLARIN KENDİSİNDE BULUNDUĞUNU İLERİ SÜREREK, YAHUT GERÇEĞE UYGUN OLMAYAN BİLGİLER VEYA SÖZLER SÖYLEYEREK İŞÇİNİN İŞVERENİ YANILTMASI.
B) İŞÇİNİN, İŞVEREN YAHUT BUNLARIN AİLE ÜYELERİNDEN BİRİNİN ŞEREF VE NAMUSUNA DOKUNACAK SÖZLER SARFETMESİ VEYA DAVRANIŞLARDA BULUNMASI, YAHUT İŞVEREN HAKKINDA ŞEREF VE HAYSİYET KIRICI ASILSIZ İHBAR VE İSNADLARDA BULUNMASI.
C) İŞÇİNİN İŞVERENİN BAŞKA BİR İŞÇİSİNE CİNSEL TACİZDE BULUNMASI.
D) İŞÇİNİN İŞVERENE YAHUT ONUN AİLESİ ÜYELERİNDEN BİRİNE YAHUT İŞVERENİN BAŞKA İŞÇİSİNE SATAŞMASI, IŞYERINE SARHOŞ YAHUT UYUŞTURUCU MADDE ALMIŞ OLARAK GELMESI YA DA IŞYERINDE BU MADDELERI KULLANMASI
E) İŞÇİNİN, İŞVERENİN GÜVENİNİ KÖTÜYE KULLANMAK, HIRSIZLIK YAPMAK, İŞVERENİN MESLEK SIRLARINI ORTAYA ATMAK GİBİ DOĞRULUK VE BAĞLILIĞA UYMAYAN DAVRANIŞLARDA BULUNMASI.
F) İŞÇİNİN, İŞYERİNDE, YEDİ GÜNDEN FAZLA HAPİSLE CEZALANDIRILAN VE CEZASI ERTELENMEYEN BİR SUÇ İŞLEMESİ.
G) İŞÇİNİN İŞVERENDEN İZİN ALMAKSIZIN VEYA HAKLI BİR SEBEBE DAYANMAKSIZIN ARDI ARDINA İKİ İŞGÜNÜ VEYA BİR AY İÇİNDE İKİ DEFA HERHANGİ BİR TATİL GÜNÜNDEN SONRAKİ İŞ GÜNÜ, YAHUT BİR AYDA ÜÇ İŞGÜNÜ İŞİNE DEVAM ETMEMESİ.
H) İŞÇİNİN YAPMAKLA ÖDEVLİ BULUNDUĞU GÖREVLERİ KENDİSİNE HATIRLATILDIĞI HALDE YAPMAMAKTA ISRAR ETMESİ.
I) İŞÇİNİN KENDİ İSTEĞİ VEYA SAVSAMASI YÜZÜNDEN İŞİN GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE DÜŞÜRMESİ, İŞYERİNİN MALI OLAN VEYA MALI OLMAYIP DA ELİ ALTINDA BULUNAN MAKİNELERİ, TESİSATI VEYA BAŞKA EŞYA VE MADDELERİ OTUZ GÜNLÜK ÜCRETİNİN TUTARIYLA ÖDEYEMEYECEK DERECEDE HASARA VE KAYBA UĞRATMASI.
III- ZORLAYICI SEBEPLER:
İŞÇİYİ İŞYERİNDE BİR HAFTADAN FAZLA SÜRE İLE ÇALIŞMAKTAN ALIKOYAN ZORLAYICI BİR SEBEBİN ORTAYA ÇIKMASI.
IV- İŞÇİNİN GÖZALTINA ALINMASI VEYA TUTUKLANMASI HALİNDE DEVAMSIZLIĞIN 17 NCİ MADDEDEKİ BİLDİRİM SÜRESİNİ AŞMASI.
İŞÇİ FESHİN YUKARIDAKİ BENTLERDE ÖNGÖRÜLEN SEBEPLERE UYGUN OLMADIĞI İDDİASI İLE 18, 20 VE 21 İNCİ MADDE HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE YARGI YOLUNA BAŞVURABİLİR.