Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, tıpkı Ramazan'da olduğu gibi, Ramazan yaklaşırken de beslenmemize dikkat etmemiz ve bizi uzun açlık ve susuzluk sürecine hazırlayacak bazı değişiklikler yapmamız gerektiğini vurguluyor. İşte, Ramazan'a sayılı saatler kala, küçük ama önemi büyük hazırlıklar…
Porsiyonlarınızı küçültün
Gün boyu tükettiğimiz besinleri az miktarda azaltmak, mideyi ve sindirimi rahatlatarak Ramazan'a hazırlanmamızda önemli katkı sağlıyor. Örneğin, yiyeceğiniz bir et yemeğinin miktarını azaltıp, öncesine bir kase çorba ekleyebilirsiniz. Böylece hem vücuda sıvı alımını artırmaya başlamış hem de çeşitliliği artırarak porsiyonlarınızı küçültmüş oluyorsunuz.
Su tüketiminizi artırın
"Ramazanda gün boyu su içmeden duracağım, şimdiden kendimi susuzluğa alıştırayım'' gibi yanlış düşüncelere kesinlikle kapılmayın. Zira vücudun suya her zaman ihtiyacı bulunuyor ve özellikle yaz aylarında idrar ve terleme ile atılan su miktarı çok daha fazla oluyor. Atılan suyu mutlaka yerine koymak ve Ramazan'da olduğu gibi bu sayılı saatlerde de günde en az 8-10 bardak su içmeye dikkat etmek gerekiyor. Bu nedenle, şimdiye kadar yapmadıysanız da bundan sonra su içmeye dikkat edin ve su içmek için susamayı beklemeyin.
Ağır ve yağlı besinlerden kaçının
Ramazan'da kilo almamızın en önemli nedenlerinden biri yağ içeriği yüksek olan yiyeceklerin sofralarımızda daha fazla yer alması! Oysa hem Ramazan'da hem de Ramazan'a sayılı günler kala bize ekstra enerji vermeyen ve fayda sağlamayan yağlı ve ağır besinlerden uzak durmak gerekiyor. Midemizi ve sindirim sistemimizi rahatlatarak bir aylık sürece bünyemizi hazırlamak önemli.
Tuzlu besinler tüketmeyin
Tuz içeriği yüksek besinler iftar ve sahurda olduğu gibi Ramazan öncesinde de tercih edilmemesi gereken besin grubu! Bu nedenle şimdiden turşu, tuzlu fıstık, tuzlu kraker gibi seçenekleri beslenmenizden kaldırmanız en doğrusu. Ayrıca, tükettiğiniz peynir ve zeytinin de tuz miktarına dikkat etmeniz gerekiyor. Peynirinizi, az tuzlu olanlardan seçerken, zeytini suda beklettikten sonra yemek doğrusu.