KORONAVİRÜS HASTALIĞI (COVID-19) TANISI NASIL KONUR?
Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) tanısı bu hastalığa özel geliştirilen tanı kitleriyle konulmaktadır. Fakat tanının klinik muayenede konması için aşağıdakilerin belirtilerin gözlemlenmesi gerekmektedir.
Geçmeyen öksürük nöbetleri
Nedeni belli olmayan ve düşmeyen ateş
Geçemeyen mide bulantısı
Bağırsak problemleri ( ishal )
Nefes almada güçlük ve darlık
COVID-19 YENİ KORONAVİRÜS HASTALIĞI VE BELİRTİLERİ
Şekil olarak kral tacına benzediğinden dolayı latince taç anlamına gelen "corona" adı verilmiştir.
Korona Virüsü (Corona Virüsü) ateşi yükseltiyor. Kuluçka döneminin 4 güne kadar kısaldığı en fazla da 14 gün olduğu belirtiliyor. Kuluçka döneminde kişi hiçbir belirti göstermeyebilir. Ama bu dönem tamamlandıktan sonra belirtiler halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, boğaz ağrısı, öksürük olabilir. New Korona Virüs'ün belirti anlamında İnfluenza Virüsü ile bir farkı yoktur.
KORONAVİRÜS NASIL BULAŞIR?
Yeni Coronavirüsün,( yeni verilen adıyla Covid-19 ) diğer Coronavirüsler gibi solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir. Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin ağız, burun ve gözlerine temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için 1 metreden daha yakın temas gereklidir. Bugünkü bilgiler ışığında yeni Coronavirüsün (CoVid-19) et, süt, yumurta gibi gıdalarla bulaşmadığı söylenebilir.
İnfluenza virüsü ile Korona Virüsünü ayırmak gerek. İnfluenza'daki antijenik değişiklik çok hızlı olur. İnfluenza'nın hastalık yapma, yayılma kuvveti daha hızlı ve çoktur. Sars, Mers Cov ve New Corona virüsleri değişik antijenik yapıdalar ve farklılar. Son salgında henüz etolojik kaynak net olmasa da Wuhan kentinde deniz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığı iddia ediliyor. Korona virüsünün, değişik deniz ürünlerinden insanlara geçtiği saptanmış. Daha sonra bu yiyecekleri yiyenlerde değil, mikrobu alan insanların solunum çıktılarıyla, çevresindekilere bulaştığı. Daha sonra sağlık çalışanlarına bulaştığı iddia ediliyor.
CORONAVİRÜSTE KİMLER RİSK ALTINDA YER ALMAKTADIR?
Yaşlılar Daha Çok Dikkat Etmelidir.
İki yaşın altındaki çocuklar ve 70 yaşın üstündekiler risk altındadır. Kalabalık yerlere girerken dikkat etmeliler. İnsanlara yaklaşırken dikkat etmeliler. Su ve sabun hijyen açısından çok önemli. Gerek görülürse cerrahi maske takılabilir. Tabi hasta olanların da sorumlulukları var. Hapşırırken, elimizle kapatmamız, mendili çöpe atıp elimizi yıkamamız gerekiyor.