Uzmanlar, dünyanın ortalamasının üzerinde bir yaşam süresi olan "Mavi Bölgeler"i tanımladı. İtalya'da Sardunya, Japonya'da Okinawa, Yunanistan'da Ikaria, Kosta Rika'da Nicoya ve California'da Loma Linda olarak bilinen bu bölgelerde tüketilen yiyeceklerin insanların yaşamlarını nasıl etkilediğine dair önemli bilgiler vardır. Bunlar besinlerdir...
AVOKADO
California'daki Loma Linda, beş Mavi Bölge'den biri. İlginç yaşamları arasında ritüeller de var. Haftada bir gün, sessiz bir tefekkür için 24 saat boyunca kendilerini kapatıyorlar. Ardından sağlıklı gıdalarla açılış yapıyor. Büyük ölçüde vegan diyet seçenekleri mevcut.
Loma Linda sakinleri avokadoyu özellikle tüketiyorlar. National Geographic'in araştırmasına göre avokado, muzdan yüzde otuz daha fazla potasyuma sahip ve kolesterol seviyelerini düşürüyor. Avokado ayrıca kilo yönetimine yardımcı olur ve obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltır.
BAKLAGİLLER
Mavi Bölge sakinlerinin çoğu baklagillere bağlıdır. Ayrıca hastalıklarla mücadeleye yardımcı olan lifle birlikte zengin bir besin içeriğine sahiptir. Örneğin, Yunanistan'ın Ikaria kentinde günlük beslenme için börülce çok önemlidir. Börülce, kanser, kalp sağlığı ve diyabet önleyici özelliği sayesinde ömrü uzatıyor.
SARIMSAK
Japonya'nın Okinawa kentinde insanlar sarımsak düzenli olarak tüketiyor. National Geographic, sarımsağın "doğanın en güçlü ilaçlarından" biri olduğunu ve genellikle yaşlandıkça ortaya çıkan belirli hastalıkların riskini azalttığını söylüyor.
Bir çalışma, sarımsağın antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğunu ve diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor.
ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağı, İkaryalılar tarafından neredeyse her gün salatalarda ve yemeklerde kullanılmaktadır. Nutrients'te yayınlanan bir araştırmaya göre, sızma zeytinyağının kanıtlanmış birçok sağlık faydası vardır. Bu nedenle Akdeniz bölgesindeki birçok insanın sağlıklı bir yaşam sürdüğünü belirten bilim insanları, bunun beslenme programına dahil edilmesi gerektiğine dair uyarılarda bulunuyor.
Örneğin, zeytinyağının kan basıncını düşürebildiği, kanser riskini azaltabildiği ve kilo yönetimine yardımcı olduğu bulundu. Ayrıca iltihap karşıtı özellikleri nedeniyle bağışıklık sisteminizi düzenleyerek genel sağlığınıza yardımcı olur.
SOMON
Loma Linda halkı, dünyanın birçok yerinde somon ve diğer yağlı balıkları düzenli olarak tüketiyor. Somon, kalp sağlığını iyileştirir, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır ve kronik iltihaplanma düzeylerini azaltır.
Tüm faydalı özellikleri, yüksek omega-3 yağ asidi içermesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle düzenli olarak tüketimi, büyük oranda sağlıklı bir yaşam sürmenin de formüllerinden biri haline dönüşmesini sağlar.