Lezzetli tadıyla özellikle ekşi severlerin gözdesi olan bu baharatın yararları da saymakla bitmiyor. İşte tüm detaylarıyla sumağın sağlığınız üzerindeki mucizevi etkileri…
SUMAK NEDİR?
Sumak, adını aldığı sumak ağacında yetişir. Hem çalılıklarda hem de ormanda kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir.
Meyveleri canlı bir kırmızı renge sahiptir ve küre biçimdedir. Baharat olarak tüketilmek için özel şekilde kurutulur ve tuz ile karıştırılarak toz halinde satılır.
SUMAĞIN FAYDALARI NELERDİR?
KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli sumak tüketiminin birçok kronik hastalığın tedavisinde etkili olduğu gözlemlendi. Bu rahatsızlıkların en başında gelenlerden biri de şeker (diyabet) hastalığıdır.
Bilimsel olarak sumak tüketiminin kan şekerinin dengelenmesine ve kolesterolün düşürülmesine destek olarak tip 2 diyabetin tedavisine destek olduğu ortaya çıkmıştır. Düzenli sumak tüketimi tip 2 diyabeti olan hastalar için hem kısa hem de uzun vadede olumlu etkiler gösterir.
ENFEKSİYONLARDAN KORUR
Enfeksiyon hastalıklarına karşı sumak tüketiminin antibakteriyel ve antifungal özelliği ile tedavi sürecini hızlandırdığı bilinmektedir.
Özellikle son zamanda sıkça adı geçen Salmonella gibi mikroorganizmaların yol açtığı enfeksiyonların ve bu enfeksiyonların neden olduğu komplikasyonların giderilmesinde etkilidir. Çay olarak tüketilebilecek sumak, solunum yollarında ve özellikle boğazdaki rahatsızlıkların giderilmesini sağlar.
ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR
Sumak güçlü bir antioksidan kaynağı olması nedeniyle düzenli tüketildiğinde hücreleri hasardan korur ve oksidatif stres seviyesini düşürür.
Bu etkileri sayesinde kanser başta olmak üzere çeşitli kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucu bir etkisi bulunur. Günlük beslenmenize yapacağınız küçük eklemelerle sumağın faydalarından kolayca yararlanabilirsiniz.
DİÜRETİK ÖZELLİĞİ BULUNUR
Bilinen adıyla idrar söktürücü olan diüretik, sumak tüketiminin olumlu etkilerinden biridir.
KAS AĞRILARINI GEÇİRİR
2016 yılında yapılan bir araştırmada sumak tüketiminin kas ağrıları üzerindeki etkisi incelendi. Araştırmanın sonucunda sumak tüketen bireylerin egzersize bağlı kas ağrılarında tüketmeyenlere oranla gözle görülür bir fark olduğu gözlemlendi.
Aynı zamanda sumak tüketen bireylerin dolaşımındaki antioksidan seviyesinde ciddi artışlar ortaya çıktı.
SUMAĞI NASIL TÜKETEBİLİRSİNİZ?
Sumak baharat olarak toz halinde yemeklerinize katabileceğiniz bir besindir. Bunun dışında ise hem yemeklerde hem de içecek olarak farklı kullanım şekilleri de bulunuyor.
SUMAK ÇAYI
Kaynattığınız bir bardak suyu içerisine 1 tatlı kaşığı sumak, 1 adet taze dal tarçın ve damak zevkinize göre 2-3 adet karanfil koyup 5 dakika demlenmeye bırakın. Bu tarifi yemeklerle birlikte veya öğün aralarında tüketebilirsiniz.
SUMAK EKŞİSİ SUYU
Tane olarak alacağınız sumağı önceden kaynattığınız suda 15 dakika bekletin. Ardından süzgeç yardımıyla taneleri sudan ayırın. Ortaya çıkan sumak ekşisi suyunu yemeklerinize ekleyebilirsiniz.