Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kavun kırmızı kan hücrelerini uyararak bağışıklık sistemini canlandırır. C vitamini açısından zengindir. Bu özelliğinden dolayı vücuda saldırıda bulunan yabancı maddelerin ve bakterilerinin bu saldırılarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücutta serbest radikallere karşı mücadeleyi arttırır.
Kavun Kalp ve Damar Sağlığını Korur: Potasyum bakımından oldukça zengin olan kavun, bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan kalp ve damar sağlığını korur. Bunun yanında vücuda zarar veren hipertansiyonu engelleyen sodyum içermektedir. Kan inceltmeye yardımcı olan maddeleri içeren kavun bu özelliği yardımı ile ayrıda kalp sağlığına fayda sağlar. Bol miktarda içerdiği folatlar ise kalp krizi riskini azaltır, C vitamini ise alterlerin sertleşmesini engeller.
Kavun Kanseri Önleyebilir: Kavun, C kanserle etkili bir şekilde mücadele etmek ve vücuttan serbest radikalleri etkisiz hale getirip atmaya yarayan beta-karoteni ve C vitaminini yüksek miktarda içerir. Bu özelliği sayesinde vücut hücrelerine saldıran ve kanserin büyümesine neden olan serbest radikallerin etkisini azaltır.
Kavun Stresle Mücadele Etmeye Yardımcı Olur: Kalp atışının normalleşmesini sağlayan kavun böylece beyne giden oksijen artışını sağlar. Beynin daha fazla oksijen almasını sağlayan diğer özelliği ise bol miktarda potasyum içermesidir. Bunun yanında kan basıncını düzenleyerek sinir sisteminin rahatlamasını sağlamaktadır. Bütün bu özellikleri sayesinde kavun, oksidatif stresten kaynaklanan hücre ölümlerini engeller.
Kavun Göz Sağlığını Korur: Kavun göz sağlığını ve görme yeteneğini koruyan beta-karoten açısından oldukça zengindir. Vücut tarafından emilimi gerçekleştirilen beta-karoten görmeyi geliştiren A vitaminine dönüştürülür. Düzenli olarak kavun tüketildiğinde göz hastalıklarının en yaygını olan katarakt hastalığına yakalanma riskini %40 oranında düşürür.