Narın içeriğinde A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, C vitamini, K vitamini, E vitamini, beta karoten ve folat yer alır. Meyvede antioksidan, antiinflamatuar ve antiviral özellikleri bulunur. Ayrıca demir, çinko, fosfor ve magnezyum açısından zengin içeriğe sahiptir.
Antiinflamatuar bileşikler ve antioksidanlar açısından iyi içeriğe sahiptir. Çalışmalara göre nar suyu tüketmek; gribe ve soğuk algınlığına karşı da etkili olur.
Bu nedenle kışın düzenli olarak nar yemek, sağlığa oldukça yararlı olacaktır.
Nar tüketmek, kan dolaşımının hızlanmasını sağlar.
Kan dolaşımını iyileştirdiği için kalp ve damar hastalıklarına karşı kalkan olur.
Tansiyonun dengelenmesini sağladığı için kan basıncı yüksek olan kişilerde tansiyonun düşmesini sağlar.
Kansızlıktan kaynaklı düşük tansiyonu olan kişilerin tansiyonun gerekli aralığa gelmesinde etkili olur.
HASTALIKLARA KARŞI KALKAN
İçeriğindeki beta karoten sayesinde hastalıklara karşı kalkan olur. Nar aracılığıyla alınan K vitamini, kan pıhtılaşmasında etkilidir.
ADETA C VİTAMİNİ DEPOSU
Nar; C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini destekler.
Narın içeriğinde yer alan C vitamini oranı, gerek duyulan C vitamini oranının %40'ından daha fazlasını karşılar. C vitaminin antioksidan özelliği bulunur bu sayede enfeksiyonlarla mücadele eder. Oksidatif hasarın meydana gelmesini önler ve kanserden korur.
HÜCRE HASARININ ENGELLENMESİNE DESTEK OLUR
Nara parlak kırmızı rengini veren polifenoller, inflamasyonun azalmasında ve hücre hasarının engellenmesine destek olur.
Serbest radikalleri uzaklaştırmada rol oynar. Bu sayede inflamatuar hastalığın ve kanserin engellenmesinde etkili olur.
SİNDİRİM SİSTEMİNİN DÜZENLENMESİNİ SAĞLAR
Nar, posa açısından iyi bir içeriğe sahiptir ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkili bir meyvedir. Bu sayede şişkinlik ve kabızlık gibi sorunları engellemede etkili olabilir.
Ayrıca iyi derecede posa içeriği sayesinde yedikten sonra uzun süre boyunca tok hissettirir. Bu sayede kilo vermek isteyen kişilerin kilo verme sürecine yardımcı olur.
DİYABET RİSKİNİ DÜŞÜRMEDE ETKİLİDİR
İçeriğinde yer alan antiinflamatuar bileşikler ve antioksidanlar sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrolüne destek olabilirler.
Bu nedenle nar suyu tüketmek, tip 2 diyabet riskinin düşürülmesinde etkili olabilir.
HAFIZANIN GÜÇLENMESİNDE ROL OYNAR
Nar yemek, hafızanın güçlenmesinde rol oynar.
Ayrıca Parkinson ve Alzheimer gibi rahatsızlıkların erken evrelerinde nar tüketmek, bu hastalıkların ilerlemesinin yavaşlamasında etkili olur.
CİLT SAĞLIĞI İÇİN YARARLIDIR
Antioksidanları sayesinde serbest radikallerin yol açtığı hasardan korur. Nar suyu, kırışıklıkların azalmasında ve cilt sağlığının iyileşmesinde rol oynar.
UYARI: Hassasiyeti ve alerjisi olan kişilerin tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışması tavsiye edilir.