Papatya Çayı Nasıl Yapılır Papatya Çayı Nasıl Yapılır, Papatya, yol kenarlarında ve boş arazilerde kendiliğinden yetişen, güzel kokulu, sarı ve beyaz renklerde çiçek açan bir bitkidir. Bitkiden papatya çayı, papatya yağı ve boya elde edilir. Mayıs-Haziran aylarında çıkan papatya öğlen saatinde sapsız olarak toplanıp saklanır ve gölgede kurutulur. Papatyanın yararı bitkinin toplanması ve kurutulma koşullarına yönelik değişir. Hata uygulamalar bitkilerin kutlamalarının azalmasına sebep olur. Papatya çiçeği toplanmasından bir yıl geçmişse hiçbir zaman kullanılmamalıdır. İçten ve dıştan tüketimi mevcuttur. Papatyanın gerçeğini bulmak zor meydana geldiği amaçlı kıymetli bitkiler içinde sayılır. Papatyanın birçok yararı vardır. Son derece şifalı bir bitki oluşan papatyanın ruhsal problemlerimize de deva olduğunu biliyor musunuz? Evet, papatya? sinir rahatsızlığı oluşan ve depresif davranışlar sergileyen bireylerin leblebi benzeri tükettiği 'Prozac' isimli ilaç amaçlı çok mühim bir alternatif olarak değerlendiriliyor. Çünkü papatyanın en mühim özelliklerinden biri sinirleri yatıştırmaktır. Yani sinirli olduğunuz anda içeceğiniz bir fincan papatya çayı sizi hemen sakinleştirir. Papatyanın öbür faydalarına gelince: Ateşi düşürür, ağrıları dindirir, spazmı çözer, terlemeye yardımcıdır. Sinirleri yatıştırır, bağırsak gazlarını giderir, vücuda rahatlık verir, boğaz bademcik ve diş etindeki iltihapları yok eder, bel ve baş ağrılarını geçirir. Saçları sarartmak amaçlı da kullanılır. Papatya yağı da spazmı engeller. Ağrıları dindirir, mikropları öldürür, sinirleri yatıştırır. Papatya çayı, irritabl barsak sendromu, kramplar, hazımsızlık, gaz, ishal ve kolik semptomlarını azaltabilir. Uterus üstünde aynı bir antispazmodik tesiriyle premenstrüel krampları hafifletmeye destekçi olabilmektedir. Gastrit ve ülsere karşı kullanılır. Japon Bilim insanları aracılığıyla yapılan araştırma sonucuna yönelik papatya çayının günlük olarak içilmesi, kan şekerinin yükselmesini önleyen bir etki gösterir ve şeker rahatsızlığı nedeniyle gözde oluşan rahatsızlıkları da giderici etkide yer almaktadır. Bir diğer özelliği de merkezi sinir sistemi üstünde hafif yatıştırıcı etkisidir. Papatyadaki mühim bir bileşen uyku meselelerine iyi gelir. Yatmadan 30 dk önce içilecek papatya çayı rahatlatıcı etki sağlar. Papatya çayı ne türlü hazırlanır? Papatya çayının hazırlanması son derece kolaydır: 1 tatlı kaşığı papatya kaynar suyla haşlanır ve 10 dk demlendirilip süzüldükten sonra içilir. Günlük 2-3 bardak içilebilir. Tesirini yitirmemesi amaçlı kaynatılmadan hazırlanır. Çaylarla yeteri civarı faktör madde konsantrasyonları sağlamak kuvvet olduğundan ötürü standardize hazır preparatlar kullanmak daha gösterişli olabilir. Alman papatyası ya da Mayıs papatyası olarak bilinen matricaria recutita yan etki durumundan emniyetli bir bitki onay edilir. Fakat çiçek alerjisi olanlar kişilerde papatya polenlerine karşı meydana gelebilecek yan etki de gözden kaçırılmamalıdır. Hakikat mayıs papatyası Matricaria recutita olandır. Pek çok papatya çeşidi meydana geldiği amaçlı hangisinin kullanıldığını bilmek gerekir. Tedavide sadece mayıs papatyası çiçeği kullanılmalı, rumi papatya çiçeği ise kullanılmamalıdır. Piyasada çiçekleri papatyaya benzer ama içeriğinde sakıncalı maddeler oluşan bir takım bitkilerin de papatya olarak satıldığına rastlanmıştır. Bu bitkilerdeki pirazolidin alkaloitleri bebeklerde zehirlenme ve ölümlere neden olabilmektedir. Bebeklere papatya çayı verilmeden önce hangi papatya çeşidini kullandığınızı bilmelisiniz. Kalitesinden güvenilir olduğunuz şirketlerin hazır ürünlerini kullanmak daha emniyetli olabilmektedir. Papatya sinüzit problemi içerisinde kullanılmaktadır. Sinüzit bitkisel tedavisi amaçlı papatya buğusundan yararlanılabilir. İki yemek kaşığı civarı ince kıyılmış papatya 1/2 litre suda kaynama derecesine civarı ısıtılır. Baş havlu ile örtülür ve 5 - 10 dk solunur.