Yüksek tansiyon (hipertansiyon), atardamarlardaki kan basıncının normalden yüksek olması durumudur. Kan basıncı, kalbin kanı atardamarlardan vücuda pompalaması sırasında oluşan basınçtır. Yüksek tansiyonun sürekli olması, hayatı riske atan kronik rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir. Bu nedenle nasıl beslendiğiniz, büyük önem taşıyor. İşte tansiyonla mücadelenin en önemli adımı; meyveler…
Normal kan basıncı, sistolik basınç (kalp atarken oluşan basınç) için 120 mmHg'nin altında ve diyastolik basınç (kalp gevşediğinde oluşan basınç) için 80 mmHg'nin altındadır. Sağlıklı tansiyon değerleri, genel sağlığın da sürekliliğini sağlarken tansiyondaki dengesizlikler büyük sorunlara yol açabilir.
Kalp hastalığı, felç, kalp yetmezliği ,böbrek hastalığı, göz hastalığı, beyin kanaması gibi oldukça riskli hastalıklar zemin hazırlayabilir. Bazı meyveler ise bu noktada önleyici bir etki oluşturabilir. İşte o mucize meyveler…
NARENCİYE
Turunçgiller kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltarak kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilecek vitaminler, mineraller ve bitki bileşikleri yönünden oldukça zengindirler.
Greyfurt, mandalina, portakal, turunç veya limon… Tüm bu meyvelerden maksimum faydayı alabilirsiniz. 2021'de yapılan bir araştırma, meyve ve yüksek tansiyonun yönetimine ilişkin son 10 yıllık bilgileri gözden geçirdi. Araştırmacılar günde yaklaşık 530 ila 600 gram meyve (yaklaşık dört portakal) yemenin kan basıncı yönetimi için faydalı olduğunu buldu.
Araştırmacılar narenciye meyvelerini özellikle yüksek tansiyon olasılığının daha düşük olmasıyla ilişkilendirdi. Portakal ve greyfurt suyu içmek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak greyfurt ve greyfurt suyu, kan basıncını düşürmek için kullanılan yaygın ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle bu meyveyi diyetinize eklemeden önce bir sağlık uzmanına danışın.
ORMAN MEYVELERİ
Orman meyveleri, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltma potansiyeli de dahil olmak üzere etkileyici yararlara sahiptir. Orman meyvelerinin canlı rengini veren pigmentler olan antosiyaninler de dahil olmak üzere zengin bir antioksidan kaynağıdır. Böğürtlen, ahududu veya yaban mersini gibi birçok orman meyvesini beslenmenize dahil edebilirsiniz.
Antosiyaninler kandaki nitrik oksit düzeylerini artırabilir ve kan akışını kısıtlayan moleküllerin üretimini azaltabilir. Bu, kan basıncı seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Ancak bunu doğrulamak için insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
DOMATES
Domates ve domates ürünleri, potasyum ve karotenoid pigment likopen de dahil olmak üzere birçok besin açısından zengindir. Likopen, kalp sağlığı üzerindeki faydalı etkilerle önemli ölçüde bağlantılıdır ve bu besin maddesi açısından yüksek gıdaları tüketmek, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir.
21 çalışmanın gözden geçirilmesinde elde edilen verilere göre, domates ve domates ürünlerini tüketmenin kan basıncını iyileştirdiği ve kalp hastalığı ve kalp hastalığından ölme olasılığınızı azaltmaya yardımcı olabileceği sonucuna varılmıştır.
KİVİ
Kivi, C vitamini bakımından son derece yüksektir ve lif, potasyum ve magnezyum dahil olmak üzere kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan diğer besinleri içerir. Ayrıca çeşitli bitki bazlı polifenol ve antioksidan bileşikler de sağlarlar. Bu nedenle araştırmacılar kivinin kan basıncı da dahil olmak üzere kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabileceğine inanıyor.
Yeni Zelanda'dan 43 sağlıklı Asyalı yetişkin üzerinde 2022 yılında yapılan bir araştırma, 7 hafta boyunca her gün kahvaltıda iki kivi yemenin, kivi yemeyen gruba göre 2,7 mm Hg daha düşük SBP ile sonuçlandığını buldu. Daha uzun süreler boyunca daha fazla insanla yapılan ek araştırmalar, kivinin kan basıncını düşürmede oynayabileceği rolün doğrulanmasına yardımcı olabilir.