Milyonlarca insanı etkileyen artrit, şiddetli ağrılara sebep olan ve iltihaplanma sonucunda oluşan, eklem ağrıları semptomlarıyla kendini gösteren önemli bir hastalık. Bu hastalıkla mücadele etmek için doğru adımları atmak, doğru beslenmeden geçiyor. İşte artriti hafifletecek o besinler…
Genellikle ilerleyen yaşlarla ilişkilendirilse de, artrit, birçok insanı genç, yaşlı demeden etkileyebiliyor. Osteoartrit ise en sık görülen tiplerden biri. Çoğunlukla 40'lı yaşlardan itibaren gelişse de, kadınlarda ve aile öyküsü olan kişilerde daha sık görülüyor.
Ayrıca herhangi bir yaşta ve bir yaralanma sonucu ortaya çıkması daha sık görülen bir durum. Gut veya romatoid artrit gibi eklemle ilgili diğer hastalıklarla da ilişkili şekilde ortaya çıkabilir.
Besinlerde bulunan bazı bileşenler, iltihap oranını düşürebileceği için genellikle destekleyici olarak "doğru beslenme" listeleri önerilir.
Kıkırdak astarı osteoartrit nedeniyle pürüzlü hale gelir, tendonların ve bağların daha fazla çalışmasına neden olur, bu da şişmeye ve kemik çıkıntılarına neden olur.
Akdeniz diyeti genellikle artritli insanlar için iyi kabul edilir, ancak burada inflamasyonu azaltmaya yardımcı olmak için gıdalara eklenebilecek beş baharat bulunur.
SARIMSAK
Yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra sarımsak, şişliklerin inmesine yardımcı olan ve sitokinlerle mücadele eden, iltihap kurutucu bir bileşen diyalil disülfür içerir.
Bu madde, eklemlerde iltihaplanmayı tetikleyen süreçleri engelleyerek itlihaplanma oranını azaltabilir. Bu noktada taze sarımsak seçilmesi önerilir.
ZERDEÇAL
Kurkumin, sitokinleri ve enzimleri bloke edebilir. Böylece zerdeçaldaki bu bileşik sayesinde artrit hastaları önemli oranda rahatlayabilir.
Zencefili almanın bir başka yolu da onu kaynar su ile çay olarak içmektir. Düzenli olarak zencefil çayı içmek, vücudunuzdaki iltihap oranını azaltabilir.
TARÇIN
Serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltabilen sinnamaldehit ve sinnamik asit adlı iki bileşiğe aynı anda sahip olan tarçın, önemli baharatlar arasında yerini alır.
Tek başına çok fazla terapötik etkiye sahip olmayabileceğinden, antiinflamatuar etkiyi artırmak için diğer gıdalarla birlikte alınması gerekebilir.
KIRMIZI BİBER
Soslara ve yemeklere önemli ölçüde lezzet katan kırmızı biber, içeriğindeki kapsaisinoidler sayesinde oldukça etkili bir koruyucuya dönüşebilir. Yarım çay kaşığından tam çay kaşığına kadar farklı oranlarda kullanabileceğiniz bu baharatı, acı oranına göre damak tadınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz.