Yarı otomatik ofsayt sistemi Trendyol Süper Lig'in ikinci yarısında devreye gireceğini MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu katıldığı programda açıkladı. Bu noktada yeni teknolojiyle ilgili fikir sahibi olmayan sporseverler, "yarı otomatik ofsayt sistemi nedir?" sorusuna yanıt aramaya başladı.
Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Bolu Şubesi tarafından gerçekleştirilen sezon açılış programına katılan Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ahmet İbanoğlu, liglerin ikinci yarısıyla birlikte yarı otomatik ofsayt sisteminin devreye gireceğini söyleyerek, "Çok kolayca ofsaytlarla ilgili tartışmaların önüne geçecek bir gelişme. Bu teknolojiler geldikçe, dünyadaki bütün gelişmeler Türkiye'de hiç gecikmeden gerekli refleksler gösterilerek yerine getirilecektir" dedi.
Sistem, yapay zekanın sahadaki tüm oyuncuları takip etmesi sayesinde işliyor. Böylece ofsayt, anında kesin ve 3 saniye kadar kısa bir sürede sonuç verebiliyor.
Yapay zekâ tabanlı teknoloji, otomatik top algılamayı kullanıyor ve hızlıca bir oyuncunun pozisyonunun üç boyutlu modellerini oluşturuyor.
Sistem, kameralardan gelen izleme verilerini ve sensör teknolojisini kullanarak topa vuruş anının doğruluğunu iyileştiriyor. Bir oyuncunun 3 boyutlu iskeletinin bir başka oyuncunun vücudunun hangi bölümünün en önde olduğunu belirlemek için modellenme çizerek karar vermede öncülük ediyor.
Yarı otomatik ofsayt sisteminde pozisyonlarla ilgili kararların en kısa sürede, doğru şekilde verilmesi amaçlanıyor. Oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip edilecek ve stadyumun farklı noktalarına yerleştirilmiş 12 özel kamera ile futbolcuların bir saniye içerisindeki 50 hareketi kaydedilecek.
Tartışmalı pozisyonların izlenmesi için oluşturulan VAR, ofsayt pozisyonlarında topun ayaktan çıktığı an ile hücum ve defans oyuncularının kaleye en yakın uzuvlarına bakıyor ve bunları işaretliyor. Fakat bu da manuel şekilde yapıldığı için VAR kontrolleri zaman alıyor.