Akşama ne yapsam, iftara ne pişirsem sorularına yanıt arayanlar başlangıçtan tatlıya uyumlu bir menü arıyor. Sofra kurmadan önce fikir almak isteyenler arama motorlarına yöneldi. İşte, Ramazanın 5. günü iftar menüsü önerisi...
5. GÜN İFTAR MENÜSÜ ÖNERİSİ: BUGÜN İFTARA NE PİŞİRSEM?
MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler
Çorbanızın yapılışı için öncelikle soğanı küçük küçük doğrayın ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı tereyağı ile tencereye alın.
Tuzunu da eklediğiniz soğanlarınızı orta ateşte yavaş yavaş kavurun.
Soğanınız kavrulurken kırmızı mercimeğinizi sudan geçirin ve yıkayın. Sarımsakları da küçük küçük doğrayıp, kırmızı mercimekler ile beraber soğanın üzerine ekleyin ve hepsini 5 dakika boyunca beraber kavurun.
Tencerenize suyunuzu da ekledikten sonra mercimekleriniz iyice açılıp yumuşayana kadar pişirmeye bırakın.
Çorbanızı pişirmeye bırakın ve unlu terbiyesini hazırlayın. 1 yemek kaşığı tereyağını bir tavaya alın ve eriyince üzerine unu ekleyip köpük köpük olana kadar kavurun.
Unun kokusu çıkıp iyice kavrulduktan sonra çorbanıza ekleyin ve iyice karıştırın.
Çorbanız kaynamaya başladıktan sonra pürüzsüz olana kadar blenderdan geçirin.
Blenderdan geçirdiğiniz çorbanıza baharatlarını da ekledikten sonra bir iki taşım daha kaynatıp altını kapatın.
İstediğiniz gibi süsleyip sıcak servis edebilirsiniz.
ARA SICAK: MÜCVER TARİFİ
Malzemeler
1 kilo kabak
1 çay bardağı un
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 paket kabartma tozu
1 kase beyaz peynir
3 adet havuç
3 adet yumurta
6 dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Çörek otu
Susam
İlk olarak kabakları soyun ve rendeleyin ardından suyunu sıkıp bir kaba aktarın.
Kabakların üzerine havuçları rendeleyin.
Diğer malzemeleri de ekleyip iyice karıştırın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
Karışımı, yağlı kağıdın üzerine yayarak boşaltın.
Üzerine çörek otu ve susam serpin.
Fırında 200 derecede üstleri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra biraz bekletip yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun!
YOĞURTLU SEMİZOTU
Malzemeler
Semizotlarının yapraklarını ayıklayıp birkaç kez iyice yıkayın ve suyunun süzülmesini bekleyin.
Süzme yoğurt ve yoğurdu çırpın. Süzme yoğurt yoksa yoğurdun suyunu iyice süzdürüp normal yoğurt da kullanabilirsiniz. Tuz, nane ve seviyorsanız tercihe bağlı dövülmüş sarımsak ekleyin ve çırpın
Semizotlarını ekleyip karıştıralım.
Üzerine zeytinyağı, toz biber veya pul biber gezdirip servis edebilirsiniz.
FIRINDA SEBZELİ KÖFTE
Malzemeler
Sosu için;
2 adet kuru soğanı rendeleyin ve suyunu çıkarın.
Bir kabın içerisine kıyma, kalan soğan parçalarını ve baharatları ekleyip yoğurarak köfte şekillerini verin.
Patatesleri elma dilim şeklinde kesin ve tavada kızartıp tepsiye ekleyin.
Biberleri de aynı şekilde kızartıp patateslerin üzerine ilave edin.
Ardından domatesleri kızartıp patateslerin üzerine koyun.
En son köfteleri kızartıp patateslerin üstüne dizin.
Sosu için bir tavada bütün malzemeleri ekleyip kaynatın ve tepsinin üzerine yayın.
200 derece fırında 40 dakika boyunca pişirin.
Afiyet olsun!
FIRIN SÜTLAÇ TARİFİ
Malzemeler:
1 litre süt
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
2 su bardağı su
Yapılışı:
Fırında sütlaç için öncelikle pirinci haşlayalım.
Pirinçleri güzelce yıkadıktan sonra 2 su bardağı su ile pişene kadar haşlayın. Çok az sulu kalacaktır.
Diğer malzemeleri ekleyelim ve sütlacı pişirelim.
Haşlanan pirinçlerin üzerine sütü, vanilyayı ilave edip kaynatın.
Karışım kaynamaya başlayınca şekeri ve 1/3 su bardağı sütle karıştırdığınız 3 yemek kaşığı buğday nişastasını ilave ediniz.
10-15 dk daha kaynatıp altını kapatın.
Sütlaçları fırına sürelim.
Fırın için uygun ısıya dayanıklı sütlaç kaselerine sütlaçlarınızı paylaştırın.
Tepsinize soğuk su doldurun ve sütlaç kaplarını fırın tepsinize dizin ( Tepsideki su sütlaç kaplarının yarısına kadar gelecek)Tepsiyi fırınınızın en üst rafına yerleştirin. 200 derecede, sütlaçlarınız kızarana kadar fırınlayın. Afiyet olsun.