İster cevizli olsun ister fıstıklı, baklava kültürümüzün vazgeçilmez bir lezzeti. Yüzyıllardır yapılan bu tarif, her bayramda evlerde servis ediliyor. Her evin kendine özgü bir tarifi olduğu düşünülse de, aslında baklava yapmanın birkaç püf noktası, yediğiniz en lezzetli baklavanın temelini oluşturuyor.
Kıyır kıyır, ağızda eriyen bir baklavayı hazırlamanın ilk püf noktası, baklavalık yufkanın hazırlanma aşamasından geçiyor. Maya veya kabartma tozu olmadan hazırlanan bu hamur, aynı zamanda "çok ince" olmalı ki, 40 kat baklava açıldığında hem kat kat hem de ince katmanların çıtılığı ağızda hissedilebilsin.
Sert bir hamurun açılması gereken baklavada, özellikle açarken "nişasta" kullanımı en önemli püf noktaları arasında yer alıyor. Böylece hem çok daha kolay açılabilecek hem de incecik, neredeyse "karşı tarafı" görebilecek kadar şeffaf bir hamur hazırlayabileceksiniz.
Ayrıca hamuru hazırlarken "sirke" kullanmak, kıyır kıyır bir baklavanın da sırrı. Üzüm veya elma sirkesi kullanarak hazırlayacağınız bu hamur, dokusuyla adeta hayran bırakca kadar çıtır bir hamura erişmenizi de sağlayacaktır. Sirke miktarının oldukça az olması yeterlidir.
Baklavayı tepsiye yerleştirirken mutlaka tepsiyi yağlamayı unutmamak gerekiyor. Tepsiye yerleştirdikten sonra baklavaların üzerine tereyağı gezdirmenin de önemli bir ayrıntısı mevcut. Erittiğiniz tereyağının köpüğünü mutlaka almalısınız. Aksi takdirde pişen baklavalarınızın üzerinde istenmeyen bir yanık görüntüsü ortaya çıkabilir, altın rengi baklavalardan uzak bir sonuç elde edebilirsiniz.
Baklavaların iç harcını hazırladıktan sonra iç harcı yerleştirirken de dikkat edilmesi gereken noktalar arasında, hangi aşamada yerleştirilmesi gerektiği konusu öne çıkıyor. 40 katlı bir baklava için ilk 20 katı, aralarını tereyağı sürerek serdikten sonra 20. katta arasına hazırladığınız iç malzemeyi yerleştirin ve üzerine yine aralarına tereyağı sürerek diğer katları yerleştirin. Böylece tam ortada dolgun bir iç harca sahip baklavanızı hazırlamış olacaksınız.
Düzenli şekilde dilimledikten sonra, önceden ısıtılmış sıcak bir fırına yerleştirdiğiniz baklavayı 195 derecelik ısıda 10 dakikada pişirin. Böylece ilk aşamada iç katmanlarının hızlıca pişmesini sağlarsınız. Ardından 180 dereceye düşürerek ortalama 30 dakika boyunca pişirin. Üzeri kızardığında fırından alabilirsiniz.
Şerbet hazırlığı ise; baklavanın kıtırlığını sağlayan en önemli püf noktaları arasında yer alıyor. Bire bir hazırladığınız şerbeti, bir su bardağı şekere bir su bardağı su şeklinde kaynatmak önemli bir detay. Baklavanın şerbeti, görece daha yoğun bir kıvama sahip olmalı. Baklavanın yapımındaki püf noktası şerbetli tatlılarda değişiklik gösteriyor. Tam kıvamında hazırladığınız şerbeti, hem şerbet sıcak hem de baklava sıcakken birbiriyle tepside buluşturmanız gerekiyor.
Her çatalda ağızda dağılan bir baklava için şerbetini ekledikten sonra son bir aşama kalıyor geriye: "Dinlendirme!" Bu aşamada baklavanınızın şerbetini iyice çekebilmesi için mutlaka birkaç saat dinlendirilmiş ve soğumuş şekilde olmalı. Üzerini ise istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
İç harcı için:
Şerbeti için:
Üzeri için:
Hamuru için:
İç harcı için:
Şerbeti için:
Baklavanın yapılışı: