Özellikle ekmek yemeden yapamıyorum diyenler için ceviz önerisinde bulunan Karatay, aynı tokluğu sağlayabileceğini ancak çabuk acıkmanıza engel olacağını söyledi. Kan şekerinin hızla düşmesine neden olan ekmek yerine lezzetli ve sağlıklı kuruyemişi yiyebileceklerini paylaştı.
ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR
Ceviz diğer kuruyemişlerden daha fazla antioksidan özelliğe sahiptir. Cevizin kağıtsı kabuğunda büyük miktarlarda bulunan E vitamini, melatonin ve polifenoller adı verilen bitki bileşikleri antioksidan özelliğinin asıl kaynağıdır.
Ceviz dahil bitkilerden elde edilen Omega-3 yağlarına alfa-linolenik asit (ALA) adı verilir. Bu esansiyel bir yağdır ve yediğiniz yiyecekler aracılığıyla alınmalıdır.
Uzmanlara göre yeterli ALA alımı erkekler için günde 1,6 g, kadınlar için ise 1,1 g'dır. Tek bir porsiyon ceviz bunu karşılamak için yeterlidir.
Çalışmalar, beslemede artan ALA seviyelerinin kalp hastalığı ve aritmi gibi kardiyovasküler rahatsızlık riskini azaltabileceğini öne sürüyor.
Bağırsaklarınızdaki faydalı bakteriler, ellagitanninleri, iltihaplanmaya karşı koruma sağladığı bulunan ürolitin adı verilen bileşiklere dönüştürür.
Hepsi cevizde bulunan ALA, omega-3 yağları, magnezyum ve amino asit arginin de iltihabı azaltabilir.
Ne yediğiniz mikrobiyotanızın yapısını önemli ölçüde etkileyebilir. Ceviz yemek, mikrobiyotanızın ve bağırsaklarınızın sağlığını desteklemenin bir yolu olabilir.
2018 yılında yapılan bir araştırmada 194 sağlıklı yetişkin, 8 hafta boyunca her gün 43 gram ceviz yedi. Sonunda ceviz yemedikleri döneme kıyasla faydalı bakterilerde artış görüldü.
Bu, bağırsaklarınızı besleyen ve bağırsak sağlığını destekleyen bir yağ olan bütirat üreten bakterilerdeki artışı da içeriyordu.
Ürolitinler bağırsaklarınızda antiinflamatuar özelliklere sahip olabilir; bu da ceviz yemenin kolorektal kansere karşı korunmaya yardımcı olmasının bir yolu olabilir. Bu antiinflamatuar eylemler aynı zamanda diğer kanserlere karşı korunmaya da yardımcı olabilir.
KİLO VERMEYİ DESTEKLER
Cevizlerin kalorisi yoğundur, ancak 2016'da yapılan küçük bir araştırma, vücudunuzun, içerdiği besinler dikkate alındığında beklenenden %21 daha az enerji emdiğini göstermektedir.