Yumurta, hem sağlıklı hem de lezzetli olduğu için çok sık tüketilen besinler arasında yerini alır. Yaş fark etmeksizin pek çok kişinin beslenme rutininde yer alan yumurta, oldukça zengin içeriğiyle de öne çıkmaktadır.
Yumurta o kadar faydalı bir besin ki Prof. Dr. Canan Karatay, yumurta için "süper besin" dedi ve yumurtanın bozulmamış, serbest tavuk yumurtası olması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Karatay sosyal medyada katıldığı bir programda yumurtanın beyazında ve sarısındaki maddelerin ana maddeler olduğunu dile getirdi.
Yumurtanın beyazında dokuz tane aminoasit bulunduğunu, aminoasitin proteinlerin temel ana maddesi olduğunu ve doğal olarak vücuda girmesi gerektiğini belirtti.
Yumurtanın sarısında A vitamini, D vitamini, E vitamini, K vitamini, mineraller, omega-3, omega-6, doğal kolesterol, yağ ve folik asit bulunduğunun altını çizdi.
10 yumurtanın aynı anda yenmesi gerektiğini değil, gün içerisinde öğünlere bölüşerek tüketilmesi gerektiğini belirtti. Bunun için şöyle örnek verdi; sabah 3 adet, dışarı çıkıldığında haşlanmış ve soğuk biçimde, geriye kalan yumurta miktarının da akşam tüketilebileceğinden bahsetti.
Yumurtanın diğer faydaları ise şöyle;
Yumurta, sağlıklı kişilerde iyi kolesterolün normal değer aralığında olmasında rol oynar, kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olur.
HAFIZA PROBLEMLERİNE KARŞI FAYDALI
İçeriğinde yer alan kolin isimli madde sayesinde hücre zarının sağlığında etkilidir ve bilişsel fonksiyonun güçlendirilmesinde etkili olur. Ayrıca Alzheimer gibi hastalıkların, konsantrasyon ve hafıza problemlerinin ilerleme ihtimalini düşürmeye destek olur.
KEMİK VE EKLEM PROBLEMLERİNE KARŞIDIR
Yumurta D vitamini açısından iyi besindir. Bu nedenle yumurta tüketmek, D vitamini eksikliğinin engellenmesini sağlayarak kemik ve eklem problemlerine karşı iyi gelir.