Balığın sağlığımıza olan faydası bilindiği gibi saymakla bitmez. 1 Eylül'den itibaren denizlerdeki avlanma yasağı sona erdi. Balıkçılar tezgahlarını pırıl pırıl derya kuzularıyla süsledi. Her balığın özellikle yenmesi gereken ve taze olduğu zamanlar bulunur. Hangi ay hangi balık yenmeli? Sorusunun cevabı haberimizde!
Öncelikle eylül ayına ve sonbaharın geneline bir göz atalım. Eylülde hava henüz yeterince soğumadığı ve taze balıklar uzun süredir avlanamadığı için yağlı ve ağır balıkları tüketmekten kaçınmalısınız.
Kılıç, palamut, istavrit, kırlangıç ve sardalyenin lezzetine güvenebilirsiniz. Büyük balık sevenlerin gözdesi lüfer de eylülde bolca çıkar.
Ekim geldiğinde denizlerde hareketlilik artar, balık sürülerinin göçleri başlar. Bu neredeyse her balık türünün bollaşması anlamına gelir. Palamut, barbun, tekir, levrek, sardunya hem fiyatıyla hem de lezzetiyle sizi mutlu eder. Ekimin yıldızları ise uskumru, istavrit ve kılıçtır.
Aralık da yağlı balıkların zamanıdır. Uskumru, lüfer, palamut, torik aralık ayında büyük bir zevkle tüketebileceğiniz balıklardır.
Tekirin bolluğu ve hamsinin lezzeti de balık sevmeyenleri bile aralıkta balık pazarlarını dolaşmaya teşvik edebilecek düzeydedir.
Ocakta en çok çıkan balıklardan biri uskumrudur. Lüfer, palamut ve istavrit de aynı lezzetle tüketilebilir.
Ocakta çıkmaya başlayan midyeler şubatta iyice bollaşır ve lezzetlenir. Deniz mahsulü sevenler için balığın yanında midye çeşitlerini de tüketmenin zamanı şubattır.
Martta kalkan mevsimi devam ederken, kefal ve levreğin de lezzeti zirveye çıkar. Uskumru ise en sevilen balık mezelerinden çiroz yapımına uygun hale gelir.
Levrek nisanda da çok lezzetli olur ve iyice bollaşır. Mercan, kılıç ve kırlangıç da boldur ve zevkle tüketilebilir.
Mayıs ayının ortasından itibaren av yasağı başlar. Üstelik balık nüfusu açısından haziran ayında denizlerimiz oldukça fakirleşir. Bu nedenle haziranda taze balık tüketimi pek söz konusu olmaz.
Temmuzda sardalye görünmeye başlar. Alternatif olarak tekir ve barbunya tüketilebilir. Istakoz, karides, yengecin bolluğu devam ettiğinden balık yerine bu deniz ürünleri tercih edilebilir.