Suriye'de Esad rejiminin çökmesiyle Golan Tepeleri'ndeki 400 kilometrekarelik tampon bölgeyi işgal eden İsrail, Şam'a 20 kilometreye kadar yaklaştı. İsrail'in hedefi Suriye'yi küçük devletçiklere ayırmak...
İsrail'in yeni işgal ve saldırı dalgası Suriye ile arasındaki 50 yıllık anlaşmayı da bozarken İsrailli aşırı sağcı bakanlar, ülkelerinin sınırlarının Şam'a kadar uzanması gerektiğini söylüyor.
Ulusal Birlik Partisi lideri ve Netanyahu muhalifi Benny Gantz, bu yeni durumun İsrail için "tarihi boyutta bir fırsat" olduğunu söyleyerek hükümeti "Dürziler, Kürtler ve Suriye'deki diğer gruplarla ilişkileri geliştirmeye" çağırdı.
Aynı gün The Times of Israel de Suriye'nin her biri İsrail de dahil olmak üzere dış aktörlerle işbirliği yapmakta serbest olan bir dizi kantona bölünmesi gerektiğini söyleyen eski bir İsrail ordusu mensubuyla röportajı yayımladı. Kendisini Dürzi azınlığın bir üyesi olarak tanımlayan eski Albay Anan Wahabi, "Ortadoğu'daki modern ulus-devlet başarısız oldu" dedi.
Açıklamalarda İsrail rejiminin işgal dışında neredeyse tüm altyapıyı yok etmek için harekete geçmesinin 1974 tarihli anlaşmayı ve BMGK 350 sayılı kararını ihlal etmek olduğu hatırlatılarak uluslararası kamuoyunun bu hukuksuzluğa karşı harekete geçmesi çağrısı yapıldı.
400'DEN FAZLA ASKERİ HEDEFE BOMBA YAĞDIRDI
Beşar Esad'ın 8 Aralık'ta devrilmesinden bu yana İsrail, Suriye'ye 400'den fazla saldırı düzenledi ve iki ülkeyi 1974'ten beri ayıran tampon bölgeyi işgal etti.
İsrail son iki günde silah depoları, mühimmat depoları, havaalanları ve deniz üsleri de dâhil Suriye'nin hemen her bölgesine saldırı düzenledi. İsrail, Şam'a 100'den fazla hava saldırısının yanı sıra doğuda El Mayadin'e, kuzeybatıda Tartus ve Masyaf'a, Lübnan ile olan Kusayr sınır kapısına ve güneyde Halhalah askeri havaalanına saldırdı.
TEPKİLERE OYALAYICI CEVAP: İŞGAL GEÇİCİ
İsrail, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriye ile olan tampon bölgeyi işgalinin "geçici olduğunu" iddia etti. İsrail başbakanlığından, tampon bölgenin işgaline ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Suriye'deki Baas rejiminin çöküşünün "İsrail ile sınır ve tampon bölgede boşluk yarattığı" öne sürülen açıklamada, İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'nden "7 Ekim benzeri bir saldırıya izin vermeyeceği" savunuldu.
Açıklamada, İsrail'in tampon bölge ve sınırına yakın stratejik noktalardaki işgalinin de "1974 anlaşmasına bağlı bir güç kurulana kadar geçici olduğu" öne sürüldü.
HİZBULLAH GEREKÇESİ ARTIK ORTADAN KALKTI
Siyonist rejim, yıllardır Suriye'ye yönelik saldırılarını Hizbullah ve İran askeri hedeflerini gerekçe göstererek meşrulaştırdı. Ancak şu anda Suriye'de ne Hizbullah ne de İran var.
Peki, İsrail şimdi Suriye'nin topraklarını işgal edip askeri ve sivil altyapısını neden yok ediyor? İsrail şimdiki gerekçe olarak önemli silahların Heyet Tahrir'üş Şam (HTŞ) gibi "aşırılık yanlılarının" eline geçmesini ileri sürüyor fakat gerekçesi inandırıcı bulunmuyor.
İŞGALE GİDEN SÜREÇ 1967'DE BAŞLADI
Stratejik öneme sahip Golan Tepeleri'ndeki İsrail işgali 1967'de başladı. İsrail, 5 Haziran 1967'de başlayan ve "Altı Gün Savaşı" olarak bilinen muharebede Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Sina'nın yanı sıra Golan'ı da işgal etti.