Biberiye ve kekik, kanserin önlenmesine yönelik en etkili seçenekler arasında yer alıyor çünkü bu bitkilerin tümör baskılayıcı özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.
2019 yılında International Journal of Molecular Science'de yayınlanan bir araştırma ekibi, kekiğin anti-tümör etkilerini incelemişti.
"KEKİK TÜMÖR HACMİNİ %85 ORANINDA AZALTABİLİYOR"
Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, kekik içeren iki farklı konsantrasyonun, kontrol gruplarına kıyasla tümör hacmini sırasıyla %85 ve %84 oranında azalttığı tespit edildi.
Araştırmacılar ayrıca, kontrol gruplarına kıyasla tümörlerin sıklığında yaklaşık %53'lük bir azalma gözlemlediler.
Bu etkilerin büyük bir kısmının, kekiğin terpenoid adı verilen ve antioksidan özelliklere sahip olan fitokimyasallar grubu aracılığıyla gerçekleştiği düşünülmektedir, bu da hücreleri kansere karşı koruyabilen bir mekanizmayı içerir.
Araştırmacılar, kekiğin kanser hastalığının gelişimini ve ilerlemesini etkileyebileceğini belirtiyor.
Kekiğin içerdiği antioksidan, antiinflamatuar ve immünomodülatör aktiviteye sahip fitokimyasalların, kanserin büyüme ve yayılmasını azaltabileceğini ifade eden bilim insanları, bu bitkinin kanser üzerinde umut veren etkilere sahip olduğunu vurguluyor.
"BİBERİYE, KANSEROJEN BİLEŞİKLERE KARŞI GÜÇLÜ BİR KORUYUCU OLARAK BELİRLENDİ"
Kansas Üniversitesi'nde bir proje yürüten araştırmacı J. Scott Smith, kekiğin yanı sıra biberiyenin heterosiklik aminler (HCA'lar) olarak bilinen kanserojen bileşiklere karşı güçlü bir koruyucu etkisi olduğunu keşfetti.
Ohio Eyalet Üniversitesi'ne göre biberiye, karnosol adlı bir fitokimyasal bakımından zengin olarak öne çıkıyor.
Bu bileşen, kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatma, bağışıklık fonksiyonlarını güçlendirme, kanserle ilgili hormon üretimini sınırlama ve antioksidan olarak işlev görme özelliklerine sahip.
Yapılan çeşitli çalışmalar, biberiyenin kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyerek tümör büyümesini kontrol altında tutma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
2011 yılında yayınlanan bir meta-analiz, Critical Reviews in Food Science and Nutrition dergisinde, biberiyenin kolorektal kanser ve diğer kanser türleri üzerindeki koruyucu etkilerini ortaya koydu.
İÇERİĞİNDEKİ ASİTLER KANSERE KARŞI MÜCADELEDE ETKİLİ"
Karnosolün yanı sıra, biberiyede bulunan karnosik asitler, rustik asitler ve rosmarinik asit gibi diğer bileşiklerin de kansere karşı etkili mücadelede rol oynadığı kanıtlanmıştır.
Araştırmacılar, biberiyenin çeşitli organlardaki tümörlerin gelişimini baskılama yeteneğini, kolon, meme, karaciğer, mide, melanom ve lösemi hücreleri dahil olmak üzere çeşitli kanser türleri üzerinde gösterdiğini ifade etmiştir.