Üsküdar vapuru faciası ya da Körfez Faciası olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül sivil deniz kazasıdır.
1 Mart'ta iskeleden kalktıktan sonra Seka açıklarında fırtınaya yakalanıp batan Üsküdar vapurunda hayatını kaybeden 380 kişi bir kez daha anıldı.
Yolcuların çoğunu İzmit Lisesi ve İzmit Sanat Enstitüsü talebeleri oluşturuyordu. Yolcularından yalnızca 40 kişi kadarı kurtulabilmiş, diğerleri dalgaların arasında kaybolup gitmişti
1950'li yıllarda Karamürsel ve Gölcük'te lise yoktu. Kara ulaşım vasıtaları da kısıtlıydı. Bu sahil ilçelerinin gençleri aynı zamanda ekonomik olan vapur yolculuğunu tercih ediyorlardı. Cumartesi günleri yarım gün eğitim verildiğinden, öğle tatiliyle birlikte öğrencilerin tamamına yakını vapura bindi.
Gölcük Donanma Komutanlığı'na ait Deniz Üssü'nden yardıma gelen denizaltı ve savaş gemileri, denize dökülen yolcuların ancak küçük bir bölümünü kurtarabildi.
1 Mart 1958’de vapurun batması sonucu yaşamını yitirenler için İzmit Lisesi Mezunları Derneği dün İzmit Lisesi bahçesinde bir anma töreni düzenledi.
Hayatlarının baharında yaşamını yitirenler için okulun bahçesinde yapılan törene İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, İzmit Valisi Sabit Kaya, İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezgin Çuhadar, İzmit Belediyesi Meclis Üyeleri İbrahim Elgin, Gülümser Ayhan, KYÖD Başkanı Hakan Tantan, ÇYDD Kocaeli Şubesi Başkanı Gülşen Müstecaplıoğlu, İzmit Lisesi Mezunları Dernek Başkanı Emine Öcal, okul yöneticileri öğretmenler, öğrenciler ve şehit yakınları katıldı.
Yapılan konuşmaların ardından yaşamlarını yitirenler için tek tek hazırlanan beyaz balonlar öğrenciler tarafından havaya bırakıldı. Daha sonra ise öğrenciler ve protokol okul bahçesine yapılan anıta tek tek karanfil bıraktı.
“RAHMETLE ANIYORUZ, UNUTMAYACAĞIZ”
Anma etkinliği bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra İZLİDER Başkanı Emine Özcan yaptığı konuşmasında, “Tam 53 yıl önce Körfez´in karşı yakasından İzmit Lisesi´ne gelen öğrencilerin ağırlıklı olduğu yolcularla birlikte denize gömülen Üsküdar Vapuru’ndaki öğrencilerin büyük çoğunluğu İzmit Lisesi’nde eğitim görüyordu.
O yıllarda lise eğitiminin yalnız İzmit’te verildiği için öğrenciler okullarına gidip gelirken deniz yolculuğunu tercih ediyorlardı. Ölenlerin bir bölümü de Karamürsel’den Gölcük’ten okula gelen ve evlerine dönmekte olan İzmit Lisesi ve Erkek Sanat Okulu öğrencileridir.
Biz Kocaelililer bu topraklarda yaşamaya devam edenler olarak geçmişimizi unutmayacağız. Yüce tanrıdan başka felaketler göstermemesini diliyoruz. Her iki faciada da hayatlarını kaybeden hemşerilerimizi be öğrencilerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.
EĞİTİM ŞEHİDİ
Bu faciadan dolayı üzüntülerini ifade eden İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan “Hayatını kaybeden öğrencilerimiz birer eğitim şehididir.