Hatay'ın Altınözü ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen zeytin ve zeytinyağı festivali başladı. Festivalin ilk gününde üreticiler ve zeytinyağı işletmecilerine Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Komisyonu (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet tarafından 'Zeytinyağı Tadım Eğitimi' verildi. Tibet, ülkemizdeki zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin büyük kooperatiflerle çalışan İspanya yerine, küçük aile şirketleriyle katma değeri yüksek ürünler üreten İtalya'yı örnek alması gerektiğini söyledi.
ANAVATANI DOĞU AKDENİZ
Türkiye'deki her 10 zeytin ağacından 1'inin Antakya'da olduğunu belirten Altınözü Kaymakam Bülent Uygur da, "Her 10 litreden 1 litre zeytinyağının burada üretilmesinin bir anlam ifade etmesi gerek. Markalaşma, coğrafi işaretler ve tadım eğitimleriyle uzmanların sizin ürünlerinize bir değer biçmesi gerekiyor. Zeytinin anavatanı Doğu Akdeniz ise, bu sektöre Ege'nin değil bizim yön vermemiz lazım" diye konuştu. Altınözü halkının ilk kez yaşadığı festival coşkusuna Vali Erdal Ata, milletvekilleri Fevzi Şanverdi, Orhan Karasayar, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ve Prof. Dr. Canan Karatay da ortak oldu. Türkiye'deki 170 milyona yakın zeytin ağacının 17 milyonunun Hatay'da olduğunu söyleyen Vali Ata, "Altınözü halkının ekonomisinde zeytin ve zeytinyağının çok önemli yeri var. Hem ilçenin tanıtılması, hem de zeytin ve zeytinyağı üretilmesinde kamuoyunun dikkatinin çekilmesi bakımından bu festival çok önemli" dedi.