Anadolu Ateşi ekibinin iki yıldır üzerinde çalıştığı çocuk dansçılar projesi, muhteşem bir gösteriyle yarın akşam seyirciyle buluşacak. İstanbul'daki ilköğretim okullarından yapılan binlerce başvuru arasından seçilen 80 çocuk; bu gösteri için tam 2 yıldır haftada 5 gün, günde 4 saat prova yapıyor. Minikler zeybekten halaya, Karadeniz oyunlarından Roman havasına kadar kültürümüzü yansıtan danslar sergiliyor. Çocukların küçük yaşlarda sanatla tanışmalarını sağlayan gösteri; İstanbul'dan sonra yurt içi ve yurt dışında gösteriler sergileyecek. Bu projenin hikayesini Kıvılcım'ın sanat yönetmeni Mustafa Erdoğan anlattı.
ÇOCUK DANSÇI AZDI
Kıvılcım çocuk dans grubu projesi nasıl oluştu?
2.5 yıldır üzerinde çalıştığımız bir proje aslında... Baba olduktan sonra çocuklara olan ilgim daha da arttı ve sürekli çocuklar için yapılan dans gösterilerini seyreder oldum. Derken Türkiye'de yetişmiş çocuk dansçı sıkıntısının farkına vardım ve altyapıları hazırlamaya başladım.
Çocukların dünden bugüne danslara olan ilgisi nasıldı?
Heyecanları inanılmazdı, artarak da devam etti. Son yıllarda bütün dünya, çocuklara farklı görseller sunuyor. Ama bunların içinde insan unsuru yok; maketler ve robotlar var. Çocuklar artık bunlarla dalga geçiyor. İçinde çocuk yaratıcılığı ve zekası olan danslarla eğlenmek istiyorlar. Biz de burada bunu yapıyoruz.
Hazırlık döneminde zorlandınız mı?
Eğitmenlerimizi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle İstanbul'da seçtiğimiz okullara gönderdik, orada çalıştılar. Yoksul bölge okullarından yetiştirme yurtlarından çocuklar seçtik. Önce hafta sonları, sonra akşam saatlerinde devam eden temel dans programları oluşturduk. Zamanla günde dört saati bulan çok sıkı bir eğitim çalışmasıyla iki yıl boyunca sıkı hazırlandık. Gösterinin diğer bir özelliği de çocukların gösterinin her alanında etkin olması... Dekorundan afişine kadar her şeyi çocuklar belirledi.
güney ilgili
Bu yoğun dans programı çocukların okul başarılarını nasıl etkiledi?
Bu sadece bir dans gösterisi değil, aynı zaman bir eğitim projesi... Bu proje sayesinde çocuklar, kendi kültürlerinin dünyanın en eşsiz kültürü olduğunu öğreniyorlar. En başından beri amacımız derslerini ihmal etmeden, sorumluluklarının bilincinde öz kimlikli bir oluşum sağlamaktı. Dansçılarımız arasında okul birincisi olan, sınavlarda Türkiye derecesi yapan çok dansçımız var. Aileler de çocuklardaki bu olumlu değişimi gördükleri için bize büyük destek oluyor.
Yetişkinlerle mi yoksa çocuklarla mı çalışmak daha zor oluyor?
Çocuklar oldukça başarılı bir tablo çizdi diyebilirim. Gösteride Anadolu Ateşi'nin hız gerektiren zor sahneleri var, çocuklar hepsini başarıyla yaptı; hatta daha da iyi yaptılar diyebilirim. Bir de çocukların enerjisi ve coşkusu çok etkileyici...Yani bu kez sahneyi danslarıyla çocuklar ateşleyecek.
Oğullarınız da bu projede yer alacak mı?
Güney çok ilgili, dansta değil ama belki bir bölümde sesiyle olabilir. Güney bana sürekli "Sunucu olmak istiyorum" diyor.
TURNEYE HAZIR!
Kıvılcım'ı başka şehirlere de taşıyacak mısınız?
Başka şehirlere hatta Avrupa'ya taşıyacağız. Kıvılcım bir tek Türkiye'nin değil, sadece çocukların yer aldığı dünyanın ilk profesyonel çocuk dans topluluğu... Daha büyüğü henüz karşıma çıkmadı. Turne programı Ankara, İzmir ve Bursa; baharda da Avrupa'yı kapsayacak. Çocuklar yazın Antalya'da kampa girecekler ve birlikte dünyayı gezecekler. Bir sonraki aşama ise öğrencilerimize kapsamlı bir müzik eğitimi vermek ve çocuk müzikaline hazırlamak...