İstanbul Yeni Havalimanı'nın hava trafik kontrol kulesi için dünya devi tasarımcılar yarışıyor.
Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu (İGA) tarafından yapılan havalimanının hava trafik kontrol kulesi için dünyanın önde gelen tasarımcılarını davet edildi.
Tasarım yarışmasına Zaha Hadid, Moshe Safdie,Grimsaw-Nordic, Massimiliano Fuksas,Pininfarina-Aekom, RMJM Architects gibi tasarım dünyasının çok önemli isimleri hazırladıkları projelerle katıldı.
Cumhuriyet tarihinin en büyük proje finansmanı olan kredi, aynı zamanda Türk hukuk sistemine göre düzenlenen ilk anlaşma olma özelliğini taşıyor.
Türkiye'de proje finansman sözleşmeleri İngiliz hukukuna göre yapılıyor. Dünkü imzanın ardından bundan sonra Türk hukukuna göre düzenlenen sözleşmelerin artması bekleniyor.
MALİYET EURIBOR+4.75
4 yıl anapara ödemesiz, toplam 16 yıl vadeli finansman paketine, Ziraat Bankası 1.5 milyar euro, Halkbank ve Vakıfbank 1'er milyar euro, Denizbank 500 milyon euro ve Garanti Bankası ile Finansbank da 300'er milyon euroyla katıldı. Kredinin maliyeti euribor+4.75 olarak belirlendi. 12 yıl boyunca toplam faiz ödemesinin 2.7 milyar euroyu bulabileceği belirtiliyor
Bankacılar, havalimanı inşaatının tamamlanmasının ardından yabancı bankaların konsorsiyuma girebileceği ve refinansman anlaşması yapılabileceği mesajını verdi. Bunun örneği Gebze-İzmir otoyol projesinde yaşanmıştı. Deutsche Bank'ın katılımıyla oluşturulan refinansman paketiyle vade 7'den 15 yıla yükseltilmişti.