Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Gürültü düşmanı kablosuz kulaklıklar

Akıllı telefon üreticileri gürültü önleyen akıllı kablosuz kulaklıklarla müzik, video ve konuşma alışkanlıklarını değiştirdi. Apple, Huwaei, Samsung, Oppo ve Xiaomi’nin akıllı kablosuz kulaklıkları önce avucumuza düştü, sonra kulağımıza... İşte akıllı kulaklıklardaki son durumun raporu...

Pandemiyle birlikte telefona daha az dokunmak isteyenler için yeni kablosuz kulaklıklarla yeni alışkanlıklar ortaya çıktı. Toplu ulaşımda tutunduğumuz elleri telefonla konuşmak için kullandığımızda ellerimiz virüsle teması artırıyor. Kablosuz kulaklıklar telefonu elimize ve kulağımıza götürme sıklığımızı azaltıyor. Ayrıca pandemi sonrası yürüyüş ve spor yaparken kablosuz kulaklık kullanma alışkanlığı da artıyor. Yeni akımlara uyum sağlama konusunda daha yetenekli olan markaların, gürültü önleyen kablosuz kulak içi akıllı kulaklıklar konusunda rekabeti arttı. Son dönemde akıllı telefon üreticilerinin kablosuz kulaklık konusundaki müthiş istekli tavrı şaşırtıcı olmadı. Apple'ın akıllı saat Apple Watch'tan sonraki en hızlı büyüyen ürünü AirPods oldu. Şimdi kablosuz akıllı kulaklık konusunda daha çok seçenek var. AirPods'un eski modelleri bile kendine alıcı bulurken gürültü önleyen AirPods Pro en çok dikkat çeken ürünlerden biri oldu. Yılın sonuna doğru karşımıza çıkan AirPods Max dikkat çekici olsa da Air Pods Pro'dan farklı bir segment oluşturuyor. Kolay taşınan, her yerde kullanılacak basit tasarımlarıyla kulak içi kablosuz kulaklıklara yakından bakalım.

GÜRÜLTÜ ÖNLEME ÖZELLİĞİ

Çevrim içi ve çevrim dışı müzik dinlemeyi kolaylaştıran Türk Telekom Muud gibi online müzik servisleri alışkanlıklarımızı değiştirdi. Artık internet kapsama alanı dışında dinlemek hariç indirmek pek tercih ettiğimiz bir şey değil. ResearchAndMarkets.com araştırmasına göre kablosuz kulaklık pazarının 2026 yılına kadar yaklaşık 42.10 milyar dolar değerinde gelir toplayacağı tahmin ediliyor. Kablosuz kulaklık pazarının, 2020 ile 2026 arasındaki dönemde yaklaşık yüzde 21'lik bir, yıl bazında büyüme kaydetmesi bekleniyor. Özellikle kulak içi kulaklıklar taşınması ve kullanılması kolay olduğu için tercih ediliyor. Bu elektronik ürünler, son kullanıcıların mükemmel bir şekilde dinlemesini kolaylaştırdıkları için yaygın olarak kullanılıyor. Değişen tüketici satın alma modellerinden ve son kullanıcı talebinden etkilenen teknolojik gelişmeler, önümüzdeki yıllarda kablosuz kulaklık endüstrisinin genişlemesini sağlayacak. Ek olarak, yakın alan iletişimi ve aktif gürültü önlemeyi iptal edebilmek gibi yeni özellikler geliştiriyorlar. Kullanılan sensörler ve yazılımlarla kullanıcıların alışkanlıklarına daha çok uyum sağlıyorlar.

HER ORTAMA GÖRE KULAĞINDA MÜZİK

Rahatlıkla kavrayan bir kulak içi tasarıma sahip olan HUAWEI FreeBuds Pro, üç farklı boyutta silikon kulak tıkacı ile birlikte geliyor. Huawei Ses Laboratuvarı, dünya çapında binden fazla gerçek kullanıcıdan kulak kanalı verilerini toplanarak analiz ediyor. Böylece HUAWEI AI Life uygulamasında bulunan ve kullanıcıların mükemmel uyumu bulmalarını sağlayan bir uyum algılama özelliği ile kulaklığı güçlendiriliyor. Rüzgar geçirmez tasarım, rüzgar gürültüsünü azaltmak için ses alma deliklerini ortadan kaldırıyor. Kullanıcılar yürürken, koşarken veya bisiklete binerken bile dış gürültüden etkilenmiyor. Son derece sezgisel olan kontrol hareketleri ile belirli bir alanın kaydırılması veya sıkıştırılması yeterli oluyor. Huawei'nin ses mühendisleri, hoparlör ve dinamik sürücü arasına özelleştirilmiş, bir dinamik süspansiyon eklemiş. Önde gelen Hi-Fi üreticileri tarafından kullanılan bir tekniği kablosuz kulaklıklara taşıyan bu teknoloji, tüm kulaklığın akustik sistemini stabilize ederek canlı ve net bir ses sağlamak için titreşimleri azaltıyor. FreeBuds Pro, kullanıcının kulak tipine göre sesi otomatik olarak optimize etmek için kulak içi mikrofondan gelen verileri kullanan yeni bir özellik olan Dinamik EQ Ayarı ile ses kalitesini tamamlanıyor. Önceki modellerde iyileştirilen gürültü giderme 40dB'ye kadar artırılırken, kapalı kulak içi oturma doğal olarak dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Bunu daha da geliştiren kulaklıkların içine ve dışına yerleştirilen çift mikrofon, ortamdaki gürültüyü hızla belirleyip ve çevresel gürültüyü etkili bir şekilde kesmek için üç gürültü önleme modu (Ultra Mod, Rahat Mod ve Genel Mod) arasında otomatik geçiş yapıyor.

KULAĞIN İÇİNDE GÜRÜLTÜYE YASTIK

Apple, akıllı saatten sonra kablosuz kulaklık kategorisinde de büyük başarı yakalamasını Air Pods'un tasarım ve deneyimine borçlu. Yani pro serisi bir ürün başarılı olduysa bunda ilk nesil ürünlerin deneyimi yatıyor. Apple kısa sürede AirPods Pro ile hem fiyat hem kalite odaklı üst segment de oluşturdu. Profesyonel kullanımı da destekleyen Apple'ın öngörülebilir ve sabit olan gürültü engelleme sunan ilk modeli oldu. Telefona yanıt vermek, müziği durdurup başlatmak gibi farklı komutları kulaklık üzerinden yapabiliyorsunuz. Ancak bunun dışında Siri ses kontrolü ile yönetirken sorun yaşasanız da size büyük kolaylık sağlıyor. Pil ömrü, beş saat ama şarj kutusundaki şarjla birlikte toplam 19 saate ulaşıyor. Eğer bir iPhone kullanıcısıysanız, bu gürültü önleyici özelliklerini telefonun üstündeki arayüzle çözmek çok kolay. Aktif gürültü engelleme özelliği, büyük, orta ve küçük boy seçenekle her kulağa uyum sağlayarak kişiye özel kullanım rahatlığı sunan AirPods, deneyimi bir üst seviyeye taşımayı hedefliyor. Kolayca takılıp çıkarılabilen yumuşak ve esnek silikon uçların üç farklı boy seçeneğinden size en uygun olanı seçmenizi sağlıyor. İçi konik tasarımlı bu uçlar, kulağınızın şekline uyum sağlayarak Air- Pods Pro'nun yerine sıkı bir şekilde oturmasına olanak veriyor. Ve basıncı eşitlemeye yardımcı olan havalandırma delikleri sayesinde kulağınızda hiçbir şey yokmuş gibi hissediyorsunuz.

RÜZGAR GÜRÜLTÜSÜNE ENGEL OLUYOR

Yakın zamanda Enco W31 ve W11'i piyasaya sunan OPPO, Eylül ayından itibaren Enco W51 modelini de vitrine çıkardı. OPPO Akustik Ar-Ge ekibi W51 modeliyle maksimum 35 desibel gürültü azaltma derinliğine ulaşıyor. Enco W51'in gürültü azaltma frekans genişliği, üst düzey ikili aktif gürültü engelleme destekli ve çift çekirdekli dijital gürültü engelleme çipi ile 2,5 kHz düzeyine çıkıyor. Buna ek olarak Enco W51 kablosuz kulaklıklar üç mikrofonlu bir ses azaltma çözümüne de sahip. Akıllı telefon konuşmasına açık havada en çok rüzgar engel oluyor. Rüzgar gürültüsünü azaltmak için dikkatle tasarlanmış hava kanalları ile birlikte, rüzgarın hızı saatte 25 kilometreye çıksa bile kulaklığınızda net ve temiz bir ses duyabiliyorsunuz. Qi kablosuz şarj protokolünü destekleyen Enco W51 ile şarj kutusunu kablosuz olarak kolaylıkla şarj edebiliyorsunuz. 15 dakikalık şarj kulaklığa üç saat boyunca hayat veriyor ve toplam pil ömrü ile 24 saate kadar çalışabiliyor. Dayanıklı pil kapasitesi ile haftada sadece bir kere şarj ederek günde dört saat müzik dinleyebiliyorsunuz. Ters şarj özelliğine sahip akıllı telefonlar ile de şarj olabilen Enco W51, IP54 standardıyla toza ve suya karşı dirençli olmasıyla da dikkat çekiyor. Sol kulaklığa çift tıkladığınızda gürültü azaltma sistemine geçiş yapıyor. Sağ kulaklığa çift tıkladığınızda ise bir sonraki parçaya geçiyor veya telefonu kapatıyor. Sağ ya da soldaki kulaklığa üç kere tıklanırsa sesli asistan devreye giriyor.

EVDE ÇALIŞIRKEN DE GÜRÜLTÜ ÖNLENİYOR

Galaxy Buds Pro, Galaxy ekosisteminin dahili bir uzantısı gibi çalışıyor ve Samsung'un şimdiye kadar ürettiği en kusursuz bağlantıya sahip kablosuz kulaklık olarak dikkat çekiyor. Artık kullanım durumuna göre kablosuz kulaklıklarla Galaxy akıllı telefonlar ve tabletler arasında otomatik bağlantı geçişi yapılabiliyor. Üstelik bunun için manuel bir ayar yapmaya da gerek yok. Örneğin, Galaxy Tab7 cihazında bir video izlerken Galaxy S21 akıllı telefonuna bir çağrı geldiğinde tamamen yeni Auto Switch özelliği videoyu durduruyor ve Galaxy Buds Pro kullanılarak çağrı yanıtlanabiliyor. Çağrı sona erdiğinde, kulaklıklar hemen tablete yeniden bağlanıyor ve video tekrar oynamaya ve ses kulaklıktan yeniden duyulmaya başlıyor. Galaxy Buds Pro, üç ayrı mikrofonu ve Ses Alma Birimi (VPU) sayesinde kullanıcının sesini istenmeyen seslerden ayırarak, mümkün olan en net haliyle karşı tarafa iletilmesini sağlıyor. Dış bölümde yer alan mikrofonlardan biri, yüksek sinyal gürültü oranına (SNR) sahip ve bu sayede arka plan seslerini en aza indiriyor. Ayrıca, Samsung yeni Rüzgâr Kalkanı teknolojisini de Galaxy Buds Pro'ya entegre etti. Çıkıntısı azaltılmış yeni tasarımı rüzgâra temas alanını en aza indirirken özel olarak tasarlanan mikrofon ağı ve bölmesi, rüzgâr girişini engelliyor. Böylelikle rüzgârlı bir havada dahi telefon görüşmeleri daha önce görülmemiş bir netlikle yapılabiliyor. Galaxy Buds Pro, kullanıcının sevdiği şeyleri daha fazla duyarken istemediği şeyleri daha az duymasını da sağlıyor. Bu nedenle Galaxy Buds Pro gerçek anlamda Galaxy kablosuz kulaklıklardaki en akıllı aktif gürültü engelleme özelliğine sahip. Galaxy Buds Pro sahipleri işlerine odaklanmaları ya da rahatlamak için etrafındaki tüm sesleri kısmaları gerektiği durumlarda, arka plan sesini yüzde 99'a kadar azaltabiliyor, istedikleri seviyede hassas ayar yapabiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA