AMERİKAN KALP BİRLİĞİ GÜNDE 6 TATLI KAŞIĞINDAN FAZLA ŞEKER ÖNERMİYOR
Tatilde tercih ettiğiniz gıdalarda daha akılcı olmanız gerekiyor. Kronik ve fazla şeker tüketimi insulin direnci oluşturarak adeta vücudunuzu kilitler ve obeziteye veya şeker hastalığı gibi sorunların başlaması için toksit etki gösterir. Gördüğünüz gibi şekerin bedenimize etkileri tadı gibi tatlı değil, hatta acı diyebiliriz. Amerikan Kalp Birliği, günde altı tatlı kaşığından fazla ilave edilmiş şeker önermiyor. Bu, yaklaşık 100 kaloriye eşdeğer şeker demek. Bu miktar, bir kutu meşrubattakinden bile daha az! Ülkemizdeki net rakamı bilmiyorum fakat Amerikan toplumunun günlük şeker tüketimi bu değerin tam dört katı. Çözümü ise basit; işlenmiş şeker içeren besinleri almıyoruz veya yemiyoruz.
KARACİĞER YAĞLANMASININ EN BÜYÜK SEBEBİ: ŞEKER
Hipertansiyon: Kan dolaşımınızda şeker seviyeleri arttıkça nitrik oksit seviyeleri düşer ve damarlarınızın büzüşmesine sebep olur. Atar damarlarınızdaki büzüşme hipertansiyona ve diğer kalp-damar hastalıklarına sebep olur.
Yüksek kolesterol: Şeker tüketiminiz arttıkça kan yağ değerleriniz bu durumdan kötü şekilde etkilenir. Fazla şeker tüketmek iyi kolesterol (HDL) seviyelerini düşürdüğü gibi trigliserit ve kötü kolesterol (LDL) seviyelerinde yükselmeye sebep olur. Bu etki bizim kan yağ seviyeleri bozuk hastalarda uyguladığımız tedavinin etkisinin tam tersidir, yani problemin derinleşmesini sağlar.
Karaciğer hastalıkları: Karaciğer yağlanmasının sebebi çok yağlı yemek değildir. Fazla şeker içeren beslenme planlarının karaciğer yağlanmasına sebep olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Karaciğer yağlanması, eritmekte en zorlandığımız yağlanmadır. Fazla şekerli gıdalar yediğimizde ani artan insulin hormonu kandaki yağların karaciğere nakledilmesini sağlar, bu yağlanma artarsa karaciğer sirozuna kadar gidebilir.
YAĞ YAKAN DÖRT ATIŞTIRMALIK
Bütün
atıştırmalıklar aynı değildir. Her zamanki ara öğünlerinizi bu sağlıklı ara öğünlerle değiştirerek yağ yakmaya başlayabilirsiniz. Cosmopolitan dergisinin derlediği aşağıdaki alternatifler hem sağlığınızı korumaya, hem de kilo vermenize yardımcı olur:
İNCİR: Daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Canınız tatlı istediğinde, ilave şekerli işlenmiş bir şey yemek istemiyorsanız incir harika bir alternatiftir.
MEYAN KÖKÜ: Şeker-çikolata reyonunu es geçin ve mahallenizdeki doğal ürünler satan mağazaya girin. Meyan kökü yağ birikmesinde rol oynayan enzimi bloke eder ve açlık krizlerini önlemeye yardımcı olur.
FASULYE: Çözülebilir lif zengini fasulye çeşitleri, sindirim kanalında sağlıklı bakteri oluşumunu destekler ve iltihaplanmayı azaltır.
KARPUZ: Yağ yakmaya başlamak için ihtiyacınız olan tek şey günde 150 gram karpuz yemek. İster dilimleyip yiyin, ister blender'a atıp keyifle yudumlayın.
DR. HALİT YEREBAKAN